Med materialet til seksualundervisningen på specialskoler imødekommer Sex & Samfund den store efterspørgsel, organisationen oplever fra lærerne.

Nyt materiale skal hjælpe elever på specialskoler til et godt sex- og kærlighedsliv

Elever med særlige behov kan have svært ved at mærke, aflæse og give udtryk for følelser. Det gælder ikke mindst i seksuelle og kærlighedsmæssige relationer. Sex & Samfund tilbyder nu specialklasser og -skoler et gratis materiale til seksualundervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det omfattende materiale består af temahæfter, film og tegninger. Samtidig har Sex & Samfund uddannet unge til et undervisningskorps til at tage ud til elever med særlige behov.

Lærere efterspørger viden om specialelevers seksualitet

"Vi har oplevet en stor efterspørgsel fra undervisere på specialområdet, der har manglet pædagogiske redskaber og målrettede materialer til seksualundervisningen og til at håndtere nogle af de problematikker og udfordringer, som de oplever på dette område", siger projektleder Mette Gundersen fra Sex & Samfund.

Adgangsbillet til et godt sex- og kærlighedsliv

Elever med særlige behov er en mangfoldig gruppe, understreger Mette Gundersen. Så man kan ikke udlede, at fordi man går på en specialskole eller har en diagnose, så er man udfordret i forhold til seksualitet.

"Men der er elever, som har store udfordringer, og det kan have konsekvenser for dem selv og for klassen som helhed. Det kan for eksempel være elever, der har svært ved at danne sociale relationer og derfor er ensomme, eller elever, som har svært ved at mærke grænser hos sig selv og andre og derfor kommer til at opføre sig grænseoverskridende overfor de andre, for eksempel ved at onanere i klassen".

Sexovergreb blandt elever må ikke være tabu

Det er vigtigt, at de elever, der har brug for det, får målrettet støtte og undervisning fra undervisere og pædagoger, mener Mette Gundersen.

"God seksualundervisning kan for nogle elever være selve adgangsbilletten til et godt sex- og kærlighedsliv. Det håber vi, at de nye materialer kan medvirke til", siger hun.

Børn, der forgriber sig på andre børn, har ofte ADHD

Materialet er visuelt med film, tegninger og figurer

Materialerne henvender sig til 7. til 9. klassetrin i folkeskoler, specialklasser og specialskoler, men også til dagbehandlingstilbud og behandlingshjem. De er udviklet på baggrund af interview med fagfolk, elever og forældre og tager udgangspunkt i, at der på specialskoler ofte er få elever i klassen, en stor overvægt af drenge og store faglige og modenhedsmæssige forskelle imellem eleverne.

Leder af specialskole: Vigtigt, at vi giver eleverne seksualvejledning

Selve materialet er meget visuelt. De seks temahæfter med overskrifter som Sociale relationer, Sex og Lyst og ulyst suppleres af otte korte fiktionsfilm, fem korte animationsfilm, seks sæt figurer - en til hvert tema - og 60 tegninger.

Charlotte rører ved sig selv midt i klassen

I en af filmene møder man Charlotte, der sidder i klassen og fantaserer om en pige fra håndbold, hun godt kan lide. Hun stikker hånden ind under blusen og begynder at røre ved sig selv. Anders bemærker det og synes, det er klamt.

"Når vi har så stor fokus på film, billeder og illustrationer i materialet, skyldes det et ønske fra både undervisere og elever. Mange elever med særlige behov har brug for noget konkret at forholde sig til, og derfor har vi valgt at udvikle film og tegninger som det primære materiale", siger Mette Gundersen.

Elever med særlige behov indgår fremover i Uge Sex-kampagnen

I projektet har Sex & Samfund desuden uddannet et specialundervisningskorps til at undervise specialklasser. De unge i korpset har faglige baggrunde som lærerstuderende med linjefag i specialpædagogik, psykologistuderende og sygeplejerskestuderende.

Sex & Samfund har også udviklet metodekurser for fagpersoner og arrangementer for forældre med fokus på dialog. Disse kurser bliver løbende tilbudt fremover.

Endelig er der udviklet et Uge Sex-materiale til elever med særlige behov. Materialet blev afprøvet som pilotprojekt under Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne i 2012 og er nu en fast del af kampagnen.

Nedskrevet seksualplan skal forhindre overgreb mellem elever

 Du finder det nye materiale via linket til højre.

Læs mere

Materialet fra Sex & Samfund