Specialundervisning
1   614

Nyt materiale skal hjælpe elever på specialskoler til et godt sex- og kærlighedsliv

Elever med særlige behov kan have svært ved at mærke, aflæse og give udtryk for følelser. Det gælder ikke mindst i seksuelle og kærlighedsmæssige relationer. Sex & Samfund tilbyder nu specialklasser og -skoler et gratis materiale til seksualundervisningen.

Det omfattende materiale består af temahæfter, film og tegninger. Samtidig har Sex & Samfund uddannet unge til et undervisningskorps til at tage ud til elever med særlige behov.

"Vi har oplevet en stor efterspørgsel fra undervisere på specialområdet, der har manglet pædagogiske redskaber og målrettede materialer til seksualundervisningen og til at håndtere nogle af de problematikker og udfordringer, som de oplever på dette område", siger projektleder Mette Gundersen fra Sex & Samfund.

Artiklen fortsætter under banneret

Adgangsbillet til et godt sex- og kærlighedsliv

Elever med særlige behov er en mangfoldig gruppe, understreger Mette Gundersen. Så man kan ikke udlede, at fordi man går på en specialskole eller har en diagnose, så er man udfordret i forhold til seksualitet.

"Men der er elever, som har store udfordringer, og det kan have konsekvenser for dem selv og for klassen som helhed. Det kan for eksempel være elever, der har svært ved at danne sociale relationer og derfor er ensomme, eller elever, som har svært ved at mærke grænser hos sig selv og andre og derfor kommer til at opføre sig grænseoverskridende overfor de andre, for eksempel ved at onanere i klassen".

Det er vigtigt, at de elever, der har brug for det, får målrettet støtte og undervisning fra undervisere og pædagoger, mener Mette Gundersen.

"God seksualundervisning kan for nogle elever være selve adgangsbilletten til et godt sex- og kærlighedsliv. Det håber vi, at de nye materialer kan medvirke til", siger hun.

Materialet er visuelt med film, tegninger og figurer

Materialerne henvender sig til 7. til 9. klassetrin i folkeskoler, specialklasser og specialskoler, men også til dagbehandlingstilbud og behandlingshjem. De er udviklet på baggrund af interview med fagfolk, elever og forældre og tager udgangspunkt i, at der på specialskoler ofte er få elever i klassen, en stor overvægt af drenge og store faglige og modenhedsmæssige forskelle imellem eleverne.

Selve materialet er meget visuelt. De seks temahæfter med overskrifter som Sociale relationer, Sex og Lyst og ulyst suppleres af otte korte fiktionsfilm, fem korte animationsfilm, seks sæt figurer - en til hvert tema - og 60 tegninger.

Charlotte rører ved sig selv midt i klassen

I en af filmene møder man Charlotte, der sidder i klassen og fantaserer om en pige fra håndbold, hun godt kan lide. Hun stikker hånden ind under blusen og begynder at røre ved sig selv. Anders bemærker det og synes, det er klamt.

"Når vi har så stor fokus på film, billeder og illustrationer i materialet, skyldes det et ønske fra både undervisere og elever. Mange elever med særlige behov har brug for noget konkret at forholde sig til, og derfor har vi valgt at udvikle film og tegninger som det primære materiale", siger Mette Gundersen.

Elever med særlige behov indgår fremover i Uge Sex-kampagnen

I projektet har Sex & Samfund desuden uddannet et specialundervisningskorps til at undervise specialklasser. De unge i korpset har faglige baggrunde som lærerstuderende med linjefag i specialpædagogik, psykologistuderende og sygeplejerskestuderende.

Sex & Samfund har også udviklet metodekurser for fagpersoner og arrangementer for forældre med fokus på dialog. Disse kurser bliver løbende tilbudt fremover.

Endelig er der udviklet et Uge Sex-materiale til elever med særlige behov. Materialet blev afprøvet som pilotprojekt under Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne i 2012 og er nu en fast del af kampagnen.

 Du finder det nye materiale via linket til højre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
755 andre er allerede tilmeldt