Vicesekretariatschef Rune Thorup mener, at ernærings- og sundhedsbachelorer er meget gode til at finde arbejde.

PB’er i ernæring og sundhed er gode til at få job

Ledigheden blandt PB'er i ernæring og sundhed er lav. De er blandt de bedste til at skaffe sig job. Men mange bliver nødt til at tage job uden for uddannelsesområdet, lyder budskabet fra viceskretariatschef i Lærernes a-kasse Rune Thorup.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste PB'er i ernæring og sundhed har job seks måneder efter endt uddannelse. I juli måned var ledighedsprocenten blandt PB'er i ernæring og sundhed i Lærernes a-kasse 4,2 procent. Lærernes var til sammenligning 1,2 procent, og lærere på voksen og ungdomsuddannelserne havde en ledighedsprocent på 3,2.

Alligevel mener vicesekretariatschef i Lærernes a-kasse Rune Thorup, at det er helt forkert at sige, at PB'erne er meget hårdere ramt af arbejdsløshed end eksempelvis lærerne.

"De tidligere medlemmer af Formidlerne har altid været rigtig gode til at finde arbejde. Blandt de PB'er, vi har, er der procentuelt flere nyuddannede. Derfor fylder de mere i ledighedsstatistikken. Men der er altså ikke voldsomt mange ledige. Det har der aldrig været. PB'er er rigtig, rigtig dygtige til at komme i arbejde", siger Rune Thorup.

Stabil lav ledighed

Juli måned er som regel en af de måneder, hvor der er størst arbejdsløshed. Det er her mange bliver færdige med uddannelsen. Og det er ofte her, at mange skifter job og derfor måske har en kortere periode, hvor de er arbejdsløse. April måned er en bedre måned at se på tallene for ledighed. I april var der i a-kassen godt 1000 medlemmer med en baggrund inden for ernæring og sundhed. 28 af dem var fuldtidsledige. 58 var berørt af ledighed i en vis grad.

"Det er ikke mange. Og det er cirka de samme tal fra året før. Det fortæller jo, at det ligger på et stabilt niveau. Der kommer hele tiden nyuddannede til, men de forsvinder ud af statistikken, fordi de får arbejde", siger Rune Thorup og understreger, at PB'erne er meget fleksible, når de søger job.

"Deres færdigheder kan bruges på alle niveauer. De kan få job, der passer til deres uddannelse, men de kan også bruge deres kompetencer andre steder eksempelvis i en børnehave. Vores generelle indtryk af den gruppe medlemmer er, at hvis de bliver stillet over for at leve på dagpenge eller kunne få et job, hvor de kan få meget mere udbetalt - så vælger de jobbet. Det ligger dybt i dem".

Frustrerende jobsituation

Rune Thorup ved godt, at det kan være meget frustrerende at måtte tage et arbejde, hvor man ikke bruger sin uddannelse.

"Det frustrerende er, at man kommer til at arbejde med noget, som ikke matcher ens kompetencer. Det er ærgerligt. Det reelle problem for PB'er i ernæring og sundhed er, at det ikke er gået op for kommunerne og andre institutioner, hvad det er, de skal bruge dem til. Det er der brug for. Det har DLF og FTF kæmpet for, men der er fortsat brug for mere oplysning om deres kompetencer", siger Rune Thorup