Ikast-Brande er et område med et meget lavt uddannelsesniveau. Det gør det endnu mere forkert at spare på folkeskolen, siger kredsformand Helen Sørensen
Ikast-Brande er et område med et meget lavt uddannelsesniveau. Det gør det endnu mere forkert at spare på folkeskolen, siger kredsformand Helen Sørensen

Kredsformand: Ikast-Brandes budgetforlig sender skolen på katastrofekurs

I værste fald frygter kredsformanden, at budgetforliget i Ikast-Brande kan komme til at koste 80 lærerstillinger. Herningegnens Lærerforening stiller sig tvivlende overfor, om kommunen overhovedet vil kunne løse de opgaver, der følger med folkeskolereformen. Kommunen ligger meget tæt på minimumstimetallet i forvejen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Når lærerne skal undervise to klokketimer mere om ugen sker der en effektivisering, der svarer til omkring 16 millioner kroner. Dertil fjerner kommunen 20 millioner kroner fra skolebudgetterne. Det går voldsomt ud over folkeskolen", siger formand for Herningegnens Lærerforening Helen Sørensen.

Hun opregner, at de 16 millioner kroner kan betyde afsked med omkring 35 lærere, og de 20 millioner kroner et yderligere farvel til 45 lærerstillinger. Ud af Ikast-Brandes 410 lærere i alt.
 

"Skolevæsnet i Ikast-Brande er i forvejen hårdt ramt. Kommunen ligger under landsgennemsnittet - og lavt på listen - når vi taler om gennemsnitsudgift pr elev. Kommunen ligger meget tæt på minimumstimetallet nu, men lærerne har ikke et lavt undervisningstimetal", siger Helen Sørensen til folkeskolen.dk.
 

"De presser citronen derude. Så store besparelser kan man ikke hente, uden at det koster stillinger". Budgetforliget er vedtaget af et bredt flertal i kommunen. Kun SF er ikke med i forliget.
 

"Ikast-Brande er et område med et meget lavt uddannelsesniveau. Man bør tænke i at højne uddannelsesniveauet i kommunen, og det gør det endnu mere forkert at spare på folkeskolen", siger Helen Sørensen.

Modarbejder reformens mål
I en pressemeddelelse skriver Herningegnens Lærerforening, at budgetforliget vil modarbejde de professionelles mulighed for at sikre kommunen succes i forhold til reformens mål. Foruden risikoen for færre lærerstillinger nævner foreningen, at reduceret forældrebetaling til SFO desuden vil betyde færre pædagoger i skolen. Også Ikast-Brandes stadigt stigende friskolefrekvens nævnes.

"I Herningegnens Lærerforening må vi spørge os selv, om Ikast-Brande Kommune overhovedet kan løse de reformopgaver, der forventes? Er kommunen mon bæredygtig i et fremtidsperspektiv?", skriver foreningen.
 Hvordan kan flere timer til eleverne læses samtidig med en resursereduktion svarende til 80 lærere, spørger Herningegnens Lærerforening. Og hvordan harmonerer det med de resultatkrav, som kommunen er forpligtet på i folkeskolereformen?

"Folkeskolen må bære sin del"
I Herning Folkeblad kalder borgmester Carsten Kissmeyer (V) det et skrækscenarie, som kredsformanden skitserer.

"Budgetforligsparterne har i al sin enkelhed konstateret, at vi har en samlet udfordring på cirka 100 millioner kroner om året, når vi kigger tre, fire år frem. Der bliver flere ældre, flere voksne med behov for botilbud og lignende og samtidig falder børnetallet. Parterne bag forliget har vurderet, at folkeskolen i denne situation kommer til at bære sin andel af løsningen af den samlede udfordring", citerer avisen borgmesteren for.
Han nævner over for Herning Folkeblad forårets lockout og understreger, at lærerne skal bruge en større del af deres arbejdstid på undervisning, og at SFO-pædagogerne skal aktiveres i skolen på helt nye måder.


 

Powered by Labrador CMS