”Lærerne har haft et valg mellem at sige ja eller at komme ud i en konflikt. Det, synes jeg ikke, er et reelt valg, og de næste tre år er vi underlagt lov 409, så derfor undlod jeg selv at stemme”, siger formand for Gladsaxe Lærerforening, hvor 38,9 procent af lærerne stemte nej til forliget.

Kredsformand: Et uklart ja med fugle på taget

Formand i Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov undlod at stemme ved OK18-afstemningen. Han erkender, at OK18-resultatet er overbevisende på landsplan, men mener, at mange har stemt ja for undgå en konflikt. Hele 38,9 procent af Gladsaxe-lærerne har stemt nej til forliget.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Stemmeprocenten og tallet bag ja til OK18 er et tydeligt ja, men det, der ligger bag, er uklart. Jeg tror, at mange har stemt ja for at undgå en konflikt, og de næste tre år skal vi fortsat arbejde under lov 409".

Det siger formand for Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov som reaktion på OK-afstemningen, hvor der var 74,6 procent ja-stemmer, 25,4 procent nej-stemmer og en rekordhøj stemmeprocent på 77,8.

Hos Gladsaxe Lærerforeningen ser det anderledes ud. Her har hele 38,9 procent stemt nej, og stemmeprocenten endte på 63,1 procent.

Urafstemning: Alle kredse har ja-flertal

Ikke meget at fejre

"Som en kollega sagde til mig, så er der ikke så meget at fejre. Vi har fået et overenskomstresultat med en kommission, og det er fugle på taget. Lønresultatet er der ikke så meget at sige til, og det har Anders Bondo heller ikke oversolgt, men jeg tror ikke, at lønresultatet betyder så meget i forhold til vores arbejdstid", siger Thomas Agerskov, der mener, at det er en udfordring, at så mange lærere i Gladsaxe har stemt nej til OK18.

Han har tidligere meldt ud, at han ville undlade at stemme, og han har tidligere skrevet, at han føler, at det skal gøres klart for omverdenen, at  overenskomstresultat er skidt.

Bondo til lærerne efter OK-ja: Der er brug for alle

"Når der ikke var mulighed for at stemme blankt, så var alternativt at undlade at stemme", siger han.

Thomas Agerskov mener, at den høje stemmeprocent på næsten 78 også har noget at gøre med, at Danmarks Lærerforening har været meget grundig på de sociale medier.

På torsdag er der ekstraordinær kongres i DLF, og Thomas Agerskov vil bruge fridagen i morgen til at reflektere over, hvad den kongres skal bruges til for hans vedkommende. Han vil gerne tale om de aftaler, der indgås med de forskellige kommuner. 

Overblik: Det stemmer lærerne ja til

Hvornår er en aftale en arbejdstidsaftale?

"Jeg har tidligere foreslået, at vi indkalder kredsformændene for at få afklaret, hvornår vi i Danmarks Lærerforening mener, at en lokalaftale er en arbejdstidsaftale. Det er vigtigt nu, hvor borgmestrene kappes om at indgå aftaler med lærerne, siger Thomas Agerskov.

Gladsaxe Lærerforening har en aftale fra 2015, hvor lærerne har fem timer om ugen til egen forberedelse, og den aftale vil Thomas Agerskov gerne genforhandle.

Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget