OK18
21   62

Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget

Tre ud af fire lærere har vendt tommelfingeren i vejret til overenskomstforliget fra store bededag. Dermed bliver en undersøgelseskommission, der skal dykke ned i lærernes arbejdstid, en realitet.

Med 74,6 procent ja-stemmer blev det et klart ja fra lærerne til overenskomstforliget, som kom i hus efter det historiske forhandlingsforløb, der var tæt på at sende massive dele af det offentlige Danmark ud i en storkonflikt.

 

Artiklen fortsætter under banneret

Dagens resultat

31.261 medlemmer har stemt JA, svarende til 74,6 procent af de afgivne stemmer.

10.678 medlemmer har stemt NEJ, svarende til 25,4 procent af de afgivne stemmer.

Kilde: Danmarks Lærerforening

Rekordmange lærere har siden 25. maj stemt ved urafstemningen, hvor 77,8 procent af de stemmeberettigede lærere har trykket ja eller nej til forliget. Hermed når stemmeprocenten akkurat over resultatet fra den seneste afstemning i 2015, hvor 77,3 procent stemte.

Det klare ja overgår samtidig ja'et fra 2015, hvor 70,1 procent af stemmerne var et ja.

Grønt lys til undersøgelseskommission

Lærerne har dermed godkendt overenskomstforliget, og det betyder, at den nedsatte undersøgelseskommission med Per B. Christensen i spidsen bliver en realitet.

Kommissionen skal frem mod slutningen af næste år undersøge lærernes arbejdsforhold med særligt fokus på deres arbejdstid. Per B. Christensen skal herefter afgive sine anbefalinger til nye arbejdstidsregler. Anbefalinger, der skal danne udgangspunkt for de forhandlinger, som starter umiddelbart efter, at parterne har modtaget anbefalingerne.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvem Per B. Christensen ønsker at have med i sin kommission.

 Lærerne afholder kongres på torsdag

Lige siden lærernes formand Anders Bondo Christensen og KL's Michael Ziegler store bededag underskrev overenskomstforliget, har kommentarer fra frustrerede lærere præget billede på de sociale medier. Havde et flertal af lærerne forkastet forliget, skulle lærerne i konflikt fra næste mandag.

sådan har lærerne tidligere stemt

Sidste gang lærerne skulle stemme ved en urafstemning var i 2015. Her stemte 70,1 procent af dem, der deltog i urafstemningen, ja, mens 29,9 procent stemte nej. I 2013 stemte lærerne ikke, da det som bekendt var Folketinget, der erstattede overenskomsten med et lovindgreb. Man skal derfor helt tilbage til 2011 for at finde en ny urafstemning. Her var ja'et endnu mere massivt med 91,7 procent ja-stemmer. Til gengæld var stemmeprocenten helt nede på 50,4 procent.

Danmarks Lærerforening afholder på torsdag ekstraordinær kongres, hvor resultatet vil blive diskuteret med foreningens øverste organ, som er foreningens delegerede.

"Hvis det bliver et ja, er det helt afgørende, at vi som organisation er parat til at bruge de muligheder, der ligger i OK18-aftalen. Og det kan vi ikke vente helt til oktober på", har Anders Bondo tidligere begrundet kongressen med.

Den ekstraordinære kongres var planlagt, uanset om lærerne havde vendt tommelfingeren op eller ned til overenskomstforliget.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ