Fynsk undersøgelse: Lærere bombarderes med ekstra opgaver

Vestfyns Lærerkreds har undersøgt, hvor tit lærerne i Assens Kommune bliver forstyrret af ekstra opgaver i løbet af en uge. Næsten halvdelen oplever af blive pålagt ekstra vikartimer, og jævnligt bliver lærere sat til at holde øje med en anden klasse, samtidig med at de underviser.

Publiceret

UNDERSØGELSE OM FORSTYRRELSER OGEKSTRA OPGAVER

 • 12,5 % oplevede ingen forstyrrelse i forhold til den planlagteundervisning
 • 44,9 % fik ekstra vikartimer
 • 12,5 % skulle samtidig med egen undervisning holde tilsyn medandre klasser/elevgrupper
 • 25,7 % fik "frataget" planlagt støttelærer/to-lærer
 • 37,5 % blev indkaldt til ikke planlagte møder

134 ud af ca. 360 lærere i Asens Kommune har gennemførtundersøgelsen i hele uge 11. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du skal have ekstra vikartimer. Du er nødt til at føre tilsyn med en anden klasse i dag. Du får ikke den støttelærer, du er blevet lovet i dagens undervisning. Du skal til møde nu, selvom det ikke er planlagt.

Sådanne forstyrrelser ramler lærerne i Assens Kommune ugentligt ind i. Vestfyns Lærerkreds har i en arbejdsmiljøundersøgelse spurgt sine medlemmer, hvilke forstyrrelser, de oplevede i uge 11. 134 lærere har besvaret spørgsmålene. 

45 procent af lærerne oplevede at få ekstra vikartimer i løbet af ugen, mens 12,5 procent både skulle undervise sin egen klasse og samtidig holde øje med en anden klasse eller gruppe af elever.

Godt en fjerdedel af lærerne oplevede også at miste den bevilgede støttelærer eller den planlagte to-lærer, fordi støttelæreren i stedet er nødt til at være vikar i en anden klasse. Og 37,5 procent blev indkaldt til møder, der ikke var planlagt på forhånd.

Alt sammen faktorer, der alvorligt forstyrrer lærerens undervisning og forberedelse, og går ud over både undervisningskvaliteten og lærernes trivsel, mener kredsformand i Vestfyn John Rasmussen.

Forstyrrelserne i undervisning og forberedelse betyder også, at lærerne ender i et dilemma, mener John Rasmussen:  

"Det presser lærerne enormt. De bliver sat i en urimelig situation, hvor de skal vælge mellem at arbejde gratis derhjemme og forberede sig. Eller møde uforberedt ind til undervisning". 

Gratis omgang og ekstremt presset økonomi

Gratis omgang og ekstremt presset økonomi

Når synderen for de mange forstyrrelser i undervisningen skal findes, peger John Rasmussen på Assens-skolernes dårlige økonomi:

"Økonomien er ekstremt presset. Og vi har ikke en arbejdstidsaftale, og derfor er det nærmest en gratis omgang at bede folk om at være vikar og pålægge dem alt mulig ekstra arbejde. Samtidig med at det forventes, at lærerne forbereder sig ordentligt".

Assens Kommune er en af de kommuner i Danmark, der bruger færrest penge på folkeksolen - kommunen ligger på en 10.-plads fra bunden i listen over folkeskoleudgifter per elev.  Til sammenligning bruger en af de kommuner, der bruger flest penge på folkeskolen - Ishøj - godt 30.000 kroner mere per elev end Assens.  

John Rasmussen har regnet sig frem til, at der skal investeres tocifrede millionbeløb i Assens' skolevæsen, hvis det skal på niveau med de øvrige fynske kommuner: 

 • Odense:                               20 mio. kr.
 • Middelfart:                             21 mio. kr.
 • Nordfyn:                               23. mio. kr.
 • Fåborg-Midtfyn:                      27 mio. kr.
 • Kerteminde:                          41 mio. kr.
 • Svendborg:                           60 mio. kr.
 • Nyborg:                                70 mio. kr.

(kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal - budget 2018, aktuelt elevtal i Assens: 4040) 

Ledelsen skal tage ansvar for omlægning af lærerens forberedelsestid

Når lærerne i Assens får besked på at være vikar i stedet for at forberede sig, får de ikke nødvendigvis ekstra tid til at forberede sig på et andet tidspunkt, som det ellers var meningen med arbejstidsbilaget fra overenskomsten fra 2015, fortæller John Rasmussen.

Er indhug i forberedelsestiden og udeblevne støtte- og tolærerordninger på grund af udhulet vikarbudget kun et Assens-problem? Skriv gerne om dine oplevelser i kommentarfeltet nedenfor:

Powered by Labrador CMS