Lidt over en tiendedel af undervisningen i folkeskolen bliver varetaget af en vikar.

Undersøgelse: Mange skoler har ikke penge nok til vikardækning

Fire ud af fem skoler mener, at det er afgørende at nedbringe antallet af vikartimer. Men tæt på halvdelen af skolerne svarer samtidig, at de end ikke har penge nok til at vikardække, når lærerne er væk.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste sommer offentliggjorde Undervisningsministeriet en opgørelse, der viser, at omkring en tiendedel af undervisningen i folkeskolen bliver varetaget af en vikar.

På baggrund af den undersøgelse har Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - spurgt 314 skoler ind til deres brug af vikarer.  

Danske skoleelever har vikar en måned om året

Undersøgelsen viser blandt andet, at 83 procent af skolerne mener, at det er vigtigt, at nedbringe antallet af vikartimer. Men om det kan lade sig gøre, er skolerne uenige om.

46 procent af skolerne mener i høj eller meget høj grad, at det er muligt at nedbringe antallet af vikartimer. 53 procent mener kun, at det i lav eller meget lav grad er muligt. 1 procent mener, at det slet ikke er muligt at nedbringe antallet af vikartimer.  

45 procent af skolerne svarer desuden, at de slet ikke eller i lav eller meget lav grad har resurser nok til at dække lærernes fravær. Økonomien spænder også mange steder ben for, at skolerne kan sikre det, der i undersøgelsen kaldes for en kvalificeret vikardækning.

Forskelligt om vikaren er kvalificeret

Undersøgelsen viser også, at det er forskelligt, om vikardækningen bliver varetaget af en kollega med det samme fag, eller om vikartimerne klares af en ukendt person uden kvalifikationer.

22-25 procent af det planlagte fravær bliver varetaget af en kendt person med kvalifikationer, mens det samme gælder for 14-15 procent af det uplanlagte fravær.

DLF: Gør noget ved lærermanglen - så løser vi også vikarproblemet 

Generelt mener skolerne, at det er en udfordring at finde kvalificerede vikarer. Mere end en tredjedel af skolerne fortæller, at det er svært at få kvalificerede ansøgninger til vikarstillinger.

Læs mere