Måden 18 lærere er afskediget på i Vesthimmerland Kommune bekymrer kredsformand Søren Eriksen. Han vurderer, at antallet af lærerstillinger, der nedlægges som følge af tre skolelukninger, ender på op mod 40.

18 lærere fyret i Vesthimmerland

Lukninger af tre skoler efter sommerferien betyder, at 18 lærere fra seks skoler fik en fyreseddel med hjem i sidste uge i Vesthimmerland Kommune. Det er hårdt i sig selv, men det er særligt udvælgelsen af lærerne, der har været ubarmhjertig, lyder det fra den lokale kredsformand, som overvejer at åbne flere sager på baggrund af fyringerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I november besluttede kommunalbestyrelsen i Vesthimmerlands Kommune at lukke tre skoler efter sommerferien. I sidste uge kom så resultatet af lukningerne. Da kommunens afskedigelsesrunde var overstået, havde 18 lærere fra seks skoler fået en fyreseddel i hånden.

At skolenedlæggelserne ville føre til fyringer, kommer ikke som en overraskelse, men formanden for Himmerlands Lærerkreds er meget fortørnet over måden, det er blevet gjort på.

"Det er meget specielt for, man har trukket den til grænsen. Man har valgt at fyre en på barselsorlov, en der er på orlov, fordi vedkommende passer en døende pårørende, flere på fleksjob og en del der er ved at være oppe i alderen. Man har simpelthen ikke taget de almindelige sociale hensyn. Man har udelukkende tænkt på at få dækket sig ind i forhold til linjefagene på de nye skoler", siger formand Søren Eriksen.

Grænserne er rykket for, hvem man kan fyre

Han fortæller, at man har set bort fra almindelig kutyme om at holde hånden over personer over 55 år, og så finder han det særligt beskæmmende, at man giver en fyreseddel til en person på barsel.

"Jeg synes, at der er nogle grænser, der er rykket, når man begynder at afsætte folk, der er på barsel.  Vi vil derfor undersøge muligheden for at køre nogle af sagerne", fortæller han.

Tror du, at fyringerne hænger sammen med, at vedkommende er på barsel?

"Det er selvfølgelig det, vi tænker på, om det er. Det vil de påstå, at det ikke er. For hvis de udtaler det, har de tabt en sag i retten. Men det er noget nemmere at afskedige en medarbejder, der næsten ikke har været på skolen i et år, end en man skal gå og kigge på hver dag".

Op mod 40 stillinger nedlægges

Han understreger, at han har forståelse for, at der skal afskediges medarbejdere, da antallet af elever i kommunen er faldet med 600 i løbet af ti år. Samtidig bemærker han, at selvom antallet af fyresedler nåede op på 18 i sidste uge, så er antallet af stillinger, der ikke bliver genbesat langt større.

"Vi ved stadig ikke, hvor mange stillinger, der nedlægges. Der er fire lærere, der har fået tilbudt genansættelse på ændrede vilkår. Men til gengæld har jeg også været ude og lave 5 aftrædelsesordninger for lærere, der selv har sagt op for at undgå det her. Og alle midlertidige stillinger er heller ikke besat, så grundlæggende er det langt flere stillinger end de 18, der ikke er blevet genansat. Det er op mod 30-40 stillinger, der bliver nedlagt", fortæller han.