24 ud af 49 kommuner havde sidste skoleår planlagt at dække alle elevernes fransktimer med en faguddannet lærere. Find det interaktive kort nede i artiklen.

Her bliver eleverne oftest undervist af en uddannet tysk- eller fransk-lærer

Hvert år opgøres det hvor mange skoletimer, der har en faguddannet lærer ved katederet. Her kan du få overblikket over, hvor det er uddannede tysk- og franklærere, der står for undervisningen.

Publiceret

Hvornår er man fagkompetent?

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet har man kompetence tilat undervise i et fag, hvis man har det som linjefag fralæreruddannelsen eller "har en efteruddannelse, videreuddannelse,kompetencegivende uddannelse eller et længerevarende kursusforløb,der vurderes at give kompetencer svarende tilundervisningskompetence". Det er skolens leder, der foretagerskønnet. 

Kilde: uvm.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og Undervisningsministeriet beder hvert år skolerne om at registrere, hvor stor en del af elevernes timer, der er skemalagt til at blive varetaget af en lærer med linjefag eller noget tilsvarende i det pågældende fag.

Både tysk og fransk er traditionelt nogle af de fag, hvor skolerne oftest sætter en faguddannet lærer til at stå for undervisningen.

96 procent af fransktimerne var sidste år planlagt til at blive varetaget af en lærer med undervisningskompentence i faget. Det bliver kun overgået af elevernes timer i dansk og fysisk/kemi. I tysk var 93,5 procent af timerne planlagt med en uddannet tysklærer.

Otte kommuner havde lagt skemaer, hvor alle tysktimer var med en uddannet tysklærer, mens det på Læsø kun var halvdelen af tysktimerne, hvor der stod en uddannet tysklærer klar.

Find din egen kommune på kortet 

Det er også muligt at lave et kort over kompetencedækningen for fransk. Her fremgår det, at hele 24 af de opgjorte 49 kommuner med fransk på skemaet havde planlagt, at alle timerne blev varetaget af en uddannet fransklærer. 

Find din egen kommune

Siden skoleåret 2012/2013 er kompetencedækningen i begge fag steget. I tysk er dækningen steget med 2,5 procentpoint. For fransk er stigningen på 4,8 procentpoint.

Kompetencedækningstallene bliver også opgjort for hvert af skolens klassetrin. Her viser tallene, at andelen af kompetencedækkede timer i de to sprog stiger i takt med elevernes alder.