Afgangsprøver
0   1

Mere end hver fjerde fik topkarakter i historie og samfundsfag

I alt blev der ved sommerens afgangsprøver afholdt 18.372 eksaminer i historie og samfundsfag, og for begge fags vedkommende modtog 26 pct af eksaminanderne et 12-tal.

Det placerer historie og samfundsfag på en delt tredjeplads over fag, hvor der bliver uddelt flest topkarakterer - kun overgået af mundtlig dansk og kristendomskundskab.

Når det kommer til karaktergennemsnit gik historie en smule frem fra 7,7 i 2017 til 7,8 i 2018. Samfundsfag blev liggende på 7,8. Med minimale udsving har begge fag ligget stabilt på nuværende niveau de seneste fire år.

Kun mundtlig dansk (8,0), mundtlig engelsk (8,0) og kristendomkundskab (7,9) ligger højere, mens praktisk/mundtlig idræt ligeledes ligger på 7,8 i gennemsnit.

For både historie og samfundsfag gør sig gældende, at 12 var den karakter, som flest elever opnåede. Blot 221 elever fik -3 eller 0 i historie, mens 218 ikke bestod samfundsfag. Godt 9.000 afgangselever var til afgangsprøve i hvert af de to fag.

Artiklen fortsætter under banneret

Produktprøve og bredt kildebegreb

Folkeskolelærer Christian Arnth Jørgensen er bestyrelsesmedlem i Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag (Falihos) og beskikket censor ved afgangsprøverne.

Han mener, at der ofte scores højere karakterer i kristendomskundskab, historie og samfundsfag sammenlignet med andre fag, fordi afgangsprøven er en produktprøve med en selvvalgt problemstilling.

"Med et lodtrukkent spørgsmål skal man være heldig på dagen og trække noget, man er stærk i. Når man selv kan være med til at definere, hvad man skal til prøve i, er det også lettere at være godt forberedt samt at tone prøven i retning af et interessefelt, man er stærk i", siger han.

Han peger desuden på, at et bredere kildebegreb i historie og samfundsfag i forhold til de andre fag især kommer de faglige svage elever til gode:

"Det er lettere at opnå en god helhedsvurdering, når man ikke nødvendigvis skal op i en tekst men ligeså godt kan komme op i et maleri, et foto eller noget helt fjerde". 

Ingen 12-tals-inflation

I stort set samtlige mundtlige prøver er 12-tallet den mest brugte karakter, 7-tallet den næstmest anvendte og 10-tallet den tredjemest uddelte.

I de skriftlige prøver ser man gerne, at 7-tallet er topscorer, og at kurven falder støt, når man bevæger sig både op- og nedad skalaen.

Christian Arnth Jørgensen mener ikke, at der er gået inflation i tildelingen af 12-taller ved de mundtlige prøver.

"Men man kan godt kritisere skalaen for at være lidt uklar i forhold til, hvad springet er fra 10 til 12 - altså fra fortrinligt til fremragende. Man kan godt savne det gamle 9-tal: Noget der var over middel, men ikke fortrinligt", siger han og tilføjer:

"Der pågår et arbejde i samarbejde med ministeriets læringskonsulenter, der skal gøre tildelingskriterierne lidt mere tydelige".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.504 andre er allerede tilmeldt