"Jeg håber ikke, at aarhusianske børn skal trækkes igennem en runde mere, mens man venter", siger rådmand Thomas Medom (SF).

Aarhus-rådmand: Træk ikke børn gennem nationale test, mens vi venter på noget nyt

Tak til regeringen for, at sige farvel til nationale test, lyder det fra Aarhus-rådmand Thomas Medom. Han tager det som en selvfølge, at elever ikke skal gennem endnu en omgang nationale test, mens nye bliver udviklet.

Publiceret

Disse ti kommuner har søgtdispensation

Aarhus, Albertslund, Esbjerg,Frederikssund, Hvidovre, Kerteminde, Næstved, Randers, SønderborgVejle. Kilde www.uvm.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Stærkt og klogt" af ministeren. Sådan lyder Aarhus-rådmand Thomas Medoms (SF) umiddelbare reaktion på, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i går aftes meddelte, at hun vil nytænke nationale test.

"Først og fremmest er jeg glad for, at der kommer noget helt nyt. Det er stærkt og klogt af ministeren. Det har vist sig ikke at være et godt redskab. Det er skabt ud fra et styringsregime og tager ikke udgangspunkt i den enkelte elev", siger Thomas Medom til folkeskolen.dk

Svær vej for ministeren mod et nyt testsystem 

Ingen dispensationer fra nationale test

Aarhus Byråd besluttede allerede i april, at kommunen ville lade det være frivilligt for skolerne, om de ville bruge nationale test. Beslutningen betød, at kommunen sendte en dispensationsansøgning til den daværende regerings frikommuneforsøg. Ansøgningsfristen for frikommunforsøget er først den 1. oktober, men i meddelelsen fra børne- og undervisningsminsiteriet i går fik Aarhus et hint om, at kommunen ikke får dispensationen.

"Vi ønsker at finde et ordentligt og varigt alternativ, som kan træde i kraft hurtigt. Det system skal omfatte alle, og så nytter det ikke noget at sætte forsøg i gang", lyder det i meddelelsen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Aarhus er i meddelelsen nævnt som en af ti kommuner, som inden for de seneste måneder har søgt om forsøg med ikke at afholde de nationale test. Flere er på vej, og disse "vil som udgangspunkt heller ikke blive godkendt i denne omgang".

Skolelederforeningen om testopgør: Brug for 'pædagogisk værktøj' og 'national standard' 

Træk ikke børn gennem endnu en runde nationale test

Thomas Medom forstår godt, at ministeren ikke ønsker at lave forsøg, når nationale test skal nytænkes. I meddelelsen fra ministeriet står ikke noget om, hvad der skal ske med den næste runde af nationale test. Thomas Medom går derfor som udgangspunkt ud fra, at ministerens udmelding betyder, at elever ikke endnu engang skal gennem de nationale test. 

Fra 7. oktober til 29. november kan alle grundskoler tage frivillige nationale test. De obligatoriske test skal tages i foråret. 

"Jeg håber ikke, at aarhusianske børn skal trækkes igennem en runde mere, mens man venter. Jeg tænker, at ministeren er på rette kurs. Hun skal holde fast. Jeg er med på, at der er mange interesser i en forligskreds ind i det her. Mit vigtigste budskab er at få at standset den næste runde nationale test, der går i gang inden længe", siger Thomas Medom.

SF: Drop også de nationale måltal for folkeskolen