Ordblind/læsesvag
1   12

Nu kan lærere få vekslet analoge læremidler til e-bøger til elever med læsehandicap

Hidtil har det været op til frivillige kræfter at sørge for, at ordblinde elever kan få læst fagbøger og undervisningsmaterialer op. Nu kan lærere bestille materialer hos Nota, som så omdanner dem til e-bøger. Nota har allerede fået 50 bestillinger.

Med dette skoleår er en ny ordning trådt i kraft, som skal sikre ordblinde elever adgang til de samme tekster som klassekammeraterne i digital form, så de kan få dem læst op. Det vil i praksis sige, at materialerne ændres til e-bøger.

"Lærere kan bestille de materialer, de har brug for til deres elever med et læsehandicap. Når vi har omdannet et materiale til en e-bog, giver vi læreren besked, hvorefter eleven kan downloade det via sit medlemskab hos os", fortæller bibliotekschef Lene Harder fra Nota, som laver e-bøgerne på vegne af Undervisningsministeriet.

Artiklen fortsætter under banneret

Eleven skal altså være indmeldt hos biblioteket og videnscentret Nota. Det kræver, at eleven er dokumenteret ordblind eller har et andet læsehandicap. Det kan være nedsat syn, en diagnose som ADHD eller et fysisk handicap, som betyder, at eleven ikke kan holde en bog i sine hænder og derfor heller ikke kan bladre i den.

Nota har fået bestillinger på små 50 titler

Den nye ordning er en del af aftalen om bedre veje til uddannelse og job, som alle partier i det daværende folketing indgik i oktober 2017. Her fremgår det, at elever og studerende i hele uddannelsessystemet skal have adgang til digitale tekster og læremidler.

Der er afsat 4,5 millioner kroner årligt på finansloven til at sikre digitale tekster til elever i grundskolen.

"Vi forventer, at vi for det beløb kan producere de materialer, lærerne har behov for i deres undervisning", siger Lene Harder.

Det vil typisk være materialer, som andre end bestilleren kan få glæde af, vurderer hun.

"Vi har allerede fået små 50 bestillinger på konkrete titler. Der er en enkelt skønlitteratur bog imellem, men da vi har mange af den slags titler på lyd i forvejen, går de fleste ønsker på undervisningsbøger", fortæller bibliotekschefen.

Eksempler på bestillinger

 • Per Bertelsen: Uhyret fra Loch Ness - kreativ skrivning til mellemtrinet
 • Per Bertelsen: Vampyrskolen - kreativ skrivning til mellemtrinet
 • Grete Wiemann Borregaard: Krig og kærlighed
 • Sarah Engell: Fuglemanden
 • First choise for fjerde - pupil's book
 • Stian Hole: Den gamle mand og hvalen
 • Finn Jakobsen: Dansktræning (bind 2)
 • Finn Jakobsen: Dansktræning til prøveforberedelse (bind 2B)
 • Kontext 6 - matematik kernebog/web matematik, 6. klasse, træningshæfte, web
 • Natur/teknik 6 - elevhæfte
 • Ayoe Quist Henkel og Marianne Oksbjerg: Ustyrlig uhygge
 • Martin Wildmark: Modemysteriet

I praksis vurderer Nota, om en bestilling er relevant for andre end den lærer, som har henvendt sig, men Lene Harder vurderer, at langt de fleste ønsker vil have en bred appel.

"Når jeg ser på, hvad der ligger i Materialebasen, er jeg aldrig stødt på noget, hvor jeg tænker, at det var godt nok mærkeligt", siger hun.

Nota har overtaget Materialebasen

Ingen instans har haft opgaven med at forvandle analoge undervisningsmaterialer til digitale tekster før nu. Men lærere har haft adgang til Materialebasen, hvor de har kunnet hente scannede skolebøger i form af pdf-filer.

I de første mange år blev Materialebasen drevet af frivillige og det seneste halvandet år har Kompetencecenter for Læsning i Aarhus stået for tilbuddet. Nu har Nota overtaget indholdet.

"I 2013 fik vi det, der lå i Materialebasen på det tidspunkt, og bortset fra det seneste halvandet år har vi også modtaget tilvæksten. Nu har vi desuden adgang til de nyeste materialer, og vi arbejder på at gøre dem tilgængelige for eleverne via vores system", siger Lene Harder og tilføjer, at Materialebasens indhold vil indgå i en pulje hos Nota sammen med de materialer, lærere bestiller efter den nye ordning.

Nu har kun medlemmer af Nota adgang til Materialebasen

Hidtil har lærerne haft adgang til Materialebasen via Skolekom. Det betyder, at de har kunnet give digitale tekster til elever, som ikke er ordblinde, men for eksempel er havnet i gul kategori i Ordblindetesten. Det er slut nu. Skolekom bliver nedlagt til nytår, og fremover skal en elev være indmeldt i Nota for at kunne få glæde af pdf-filerne i Materialebasen.

Sådan gør du

 • Først søger du i Nota Bibliotek, om materialet allerede findes i digital form.
 • Hvis ikke kan du sende en bestilling, enten via Notas hjemmeside eller på e-mail, hvor du oplyser om ISBN, udgivelsesår, forfatter og forlag.
 • Det tager cirka ti arbejdsdage at lave et nyt materiale, alt efter hvor mange henvendelser Nota får.
 • Undervisningsmaterialer bliver produceret som e-bøger. Eleven kan vælge at læse bogen online eller downloade den til sin pc.
 • Når Nota har tilgængeliggjort undervisningsmaterialet, bliver det en del af bibliotek, så efterhånden vil både elever og undervisere opleve, at det materiale, de søger, allerede findes i Nota Bibliotek.

Det bekymrer formanden for Danmarks it-vejlederforening, John Klesner.

"Det er problematisk, at vi endnu ikke ved, hvor de elever, der befinder sig i en gråzone i forhold til hjælp med læsningen, skal få hjælp", sagde han til folkeskolen.dk i april i år.

Hos Nota har Lene Harder ikke et svar på det spørgsmål, men siger, at uanset hvor grænsen for ordblindhed ligger, vil der være elever, som falder lige uden for.

Du kan bestille bøger til dine elever med et læsehandicap via en formular, som du finder på dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.521 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt