Professionshøjskoler
0   17

Professionshøjskolerne mistede en milliard under blå regering

Den nye, socialdemokratiske regering vil afskaffe det udskældte omprioriteringsbidrag på de videregående uddannelser. Godt, men det kræver også investeringer, hvis uddannelserne skal på niveau med før besparelserne, lyder det fra Danske Professionshøjskoler.

"Jeg glæder mig til at styrke vores uddannelser, stoppe besparelserne og afskaffe uddannelsesloftet".

Sådan sagde den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, da hun fik overdraget sit ministerium af Tommy Ahlers i sidste uge.

Hermed gentog hun en af de ambitioner, der står skrevet i det forståelsespapir, som Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blev enige om for at gøre Mette Frederiksen til Danmarks nye statsminister.

I papiret står der blandt andet, at regeringen ved næste finanslovsaftale vil afskaffe omprioriteringsbidraget, der har tvunget blandt andet professionshøjskolerne til at spare to procent om året.

Artiklen fortsætter under banneret

De fire partier kan tilsammen tælle til 91 mandater, og derfor ser det ud til, at blandt andet læreruddannelsen ikke længere hvert år skal finde nye besparelser.

Det glæder formand for Danske Professionshøjskoler Stefan Hermann. Han påpeger, at omprioriteringsbidraget har skadet kvaliteten af professionshøjskolernes uddannelser på en række parametre.

"Det er meget positivt, hvis vi ikke skal forsætte med at spare frem til 2022. Men omprioriteringsbidraget har allerede været dyrt. For vores studerende har det blandt andet betydet færre undervisningstimer, større klasser og mindre vejledning. Man starter selvfølgelig med at skære i det administrative, men på et tidspunkt går det ud over undervisningen", siger Stefan Hermann.

Hvad er omprioriteringsbidraget?

Omprioriteringsbidraget er et krav til en række offentlige områder og institutioner - herunder uddannelsesområdet - om at finde besparelser for to procent af driftsbudgetterne hvert år indtil 2022. Meningen med omprioriteringsbidraget er, at pengene, som institutionerne sparer, kan bruges af regeringen på områder, som den ønsker at prioritere.

Ifølge beregninger fra Danske Professionshøjskoler vil professionshøjskolerne siden omprioriteringsbidragets begyndelse i 2016 have mistet 946 millioner kroner med udgangen af i år.

Hvis omprioriteringsbidraget var forsat til 2022, stod professionshøjskolerne til i alt at miste 2,6 milliarder kroner, viser beregningen.

 

Forventer flere penge

Stefan Hermann understreger, at afskaffelsen af omprioriteringsbidraget ikke kommer til at betyde øget kvalitet på læreruddannelsen eller de andre uddannelser på professionshøjskolerne.

"Man stopper bare med at grave videre i hullet", siger han.

Derfor forventer han, at den nye minister og regering vil sætte penge af til at investere i netop professionsuddannelserne.

"Når en socialdemokratisk regering udtrykker, at de vil styrke velfærden i Danmark, bliver vores opgave med at uddanne dygtige lærer, pædagoger og sygeplejesker helt afgørende. Derfor er det både vores forventning og forhåbning, at vi får midlerne til at styrke uddannelserne", siger Stefan Hermann.

I forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne er der også lagt op til, at der kan komme flere midler til uddannelse, men det vil først ske "i takt med, at der kan anvises den nødvendige finansiering".  

Udover midler til uddannelserne ser Stefan Herman også frem til at snakke med uddannelses- og forskningsministeren om, hvordan studiekvaliteten blandt de studerende kan højnes, og hvordan der skabes en bedre balance, så man kan uddanne sig i hele Danmark.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
405 andre er allerede tilmeldt