Musik
0   9

Musiklærere roser Fælles Mål for musik i udskolingen - se målene her

En god videreførelse af fælles mål for musik, sådan lyder Musiklærerforeningens vurdering af Fælles Mål for det nye valgfag musik i 7. -8. klasse. DLF opfordrer til, at man gør forbindelsen mellem folkeskolens formål og de Fælles Mål tydeligere for lærerne.

Formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen har siddet med i arbejdsgruppen, der er kommet med bud på Fælles Mål for valgfaget musik i 7.-8. klasse. Bekendtgørelsen om målene har netop været sendt i høring.  Karen Johansen mener, at målene giver rigtig god mening.  

Fælles mål for valgfaget musik

Kompetencemål for faget musik som valgfag efter 7. -8. klassetrin

Musikudøvelse

Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre.

Musikalsk skaben

Eleven kan arbejde eksperimenterende med kreative processer i musik.

Musikforståelse

Eleven kan forholde sig kvalificeret til musikalsk praksis og musiks betydning.

Færdigheds- og vidensområder for kompetenceområdet musikudøvelse efter 7. -8. klassetrin

Sang

Spil

Fremførelse

Musikudstyr

Færdigheds- og vidensområder for kompetenceområdet musikalsk skaben efter 7.-8. klassetrin

Musikoplevelse

Sangskrivning

Digital produktion

Komposition og arrangement

Færdigheds- og vidensområder for kompetenceområdet musikforståelse efter 7.  -8. klassetrin

Musikliv

Musikhistorie

Musikanalyse

Musik i medier

"Der har i lang tid været en god sammenhæng med musikfagets formål og Fælles Mål. Fælles Mål for det nye valgfag arbejder fint sammen med det, som allerede er. Det bygger oven på det som kom med reformen", siger Karen Johansen.

Da skolereformen kom i 2013, blev det vejledende timetal på 1. og 5. årgang øget med én ugentlig lektion musik. I 6. klasse er der fortsat en lektion. Fra næste skoleår skal alle eleverne have minimum et toårigt valgfag i praktisk-musiske fag. Skolerne skal udbyde eleverne faget håndværk & design, mens det er op til skolerne selv, om de derudover vil udbyde valgfag i billedkunst, madkundskab og musik.

Mere frihed til lærerne

Artiklen fortsætter under banneret

Karen Johansen er glad for at have været med til arbejdet med at formulere de Fælles Mål:

"Det er ikke en ændring. Det er en revidering", siger hun og understreger, at det er godt, at færdighedsmål og vidensmål går fra at være bindende til at være vejledende.

"Det er behageligt, at der nu er givet større frihed til den enkelte lærer i forhold til målstyring", siger hun.  

DLF: Vigtigt at skabe sammenhæng med fagenes formål

Danmarks Lærerforening har sendt et fælles høringssvar til bekendtgørelse om Fælles Mål i musik og billedkunst. Her er budskabet, at det er vigtigt, at de Fælles Mål bliver koblet tydeligt sammen med fagets formål, når de formidles til lærerne.

 

"Når vejledningerne til de to valgfag (samt alle øvrige fag) udkommer, bør formålet med faget såvel som folkeskolelovens § 10 stk. 3 (om at fagene skal fremme elevernes alsidige udvikling) desuden skrives frem, så kompetencemål og færdigheds- og vidensområder ikke fremstår isolerede", står der blandt andet i høringssvaret. 

Svarene fra høringen om bekendtgørelsen skal nu gennemgåes. Undervisningsministeriet forventer, at bekendtgørelsen træder i kraft fra 1. august. (Tilføjet 23/5 kl. 15.59). 

 

FORMÅL: MUSIK

Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen skal bibringe dem forudsætninger for livslang og aktiv deltagelse i musiklivet og for at kunne forholde sig til samfundets mangeartede musiktilbud.

Stk. 2. Gennem aktiv og skabende beskæftigelse med musik skal undervisningen medvirke til elevernes følelsesmæssige og intellektuelle udvikling, udvikling af koncentration og motorik samt øge deres forståelse af sig selv som en del af et fællesskab.

Stk.3. Undervisningen skal fremme elevernes forståelse af dansk og udenlandsk musiktradition som en del af kulturlivet, dels således som den indgår i det aktuelle samfundsliv, dels i dens historiske perspektiv.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
657 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om musik

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for musiklærere?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.