Engelsk
15   29

Matematik på engelsk udfordrer både lærer og elever

På Skovbrynet Skole i Gladsaxe underviser Helle Vibeke Østergaard i matematik og geografi – på engelsk. Hun må tænke ud af boksen i sin forberedelse af lektionerne.

16 elever lytter intenst, mens Helle Vibeke Østergaard gennemgår points, lines and ­planes. Vi er til matematik på engelsk i 7. klasse på Skovbrynet Skole i Gladsaxe, og i dag handler det om punkter, linjer og figurer i et koordinatsystem.

»We have the points and the lines, and now we need the planes. Can we connect the points in any way to create a plane?« spørger læreren ud i lokalet.

En pige rækker hånden i vejret og får ordet: »You should connect A and E, and then B and C. Then you have the plane in the middle«, siger hun.

Skovbrynet Skole i Gladsaxe Kommune er med i et tiltag fra Undervisningsministeriet om engelsk i udskolingen. Skolen har oprettet en Go Global-profil, hvor elever i 7.-9. klasse bliver undervist på engelsk i matematik, biologi og geografi. Derudover har eleverne to timers ekstra engelskundervisning om ugen, da den understøttende undervisning også bliver anvendt.

Artiklen fortsætter under banneret

Og det er ikke kun en ny udfordring for eleverne at blive undervist på fremmesprog i andet end sprogfagene. Også underviseren må oppe sig.

»Det er ret fedt at prøve at kaste sig ud i at undervise på engelsk. Jeg har opdaget nye aspekter af matematikken, fordi jeg er blevet tvunget til at ryste posen. Man bliver kastet ud på glatis, fordi man ikke bare kan bruge de undervisningsmaterialer, som normalt er til rådighed. Det tvinger mig til at tænke kreativt, og det er rigtig godt for mig«, siger Helle Vibeke Østergaard.

Niveauet er højt

En gang imellem skal tingene forklares på flere forskellige måder, men den engelsktalende matematiklærer er positivt overrasket over elevernes faglige niveau.

»Det har overrasket mig lidt, hvor dygtige de faktisk er. Jeg oplever meget sjældent, at de ikke forstår, hvad jeg siger. Det sproglige er ikke så stort et problem, som jeg havde forestillet mig, at det kunne være. På et af mine hold er der dog også en stor niveauforskel, så der er jeg nødt til at arbejde med differentiering og dele dem op, så de arbejder med nogle, de er på niveau med«, siger Helle Vibeke Østergaard.

OM DE INTERNATIONALE LINJER

• I skoleåret 2014/15 meldte 14 skoler i ti kommuner sig til et forsøg iværksat af Undervisningsministeriet med at undervise på engelsk i et eller flere naturvidenskabelige fag i udskolingen.

• Målene for rammeforsøget er at styrke den internationale vinkel og fremmedsprog i undervisningen, at fremme elevernes faglige kompetencer, herunder fremmedsprogskompetencer, at fremme elevernes motivation og lyst til at lære samt bidrage til elevernes alsidige udvikling og uddannelsesparathed.

• I en evalueringsrapport fra efteråret 2017 var det blot på seks af de 14 skoler, at undervisningen i »overvejende« grad stadig foregik på engelsk. Skolerne har især haft problemer med rekruttering af lærere med undervisningskompetence, ligesom det har været en udfordring for skolerne at finde egnede undervisningsmaterialer og afsætte penge til forsøget.

• Undervisningsministeriet har forlænget forsøget, så det fortsætter til og med skoleåret 2021/22. Indtil 15. februar 2019 er det igen muligt at tilmelde sig forsøget.

»Jeg forsøger at gøre så meget af undervisningen som muligt på engelsk. En gang imellem skal jeg forsøge at forklare det på forskellige måder, og hvis der er nogle, som stadig ikke forstår det, tager vi den på dansk, men ellers ikke«.

Nogle ord er Helle Vibeke Østergaard dog nødt til at oversætte til dansk, fordi afgangseksamen er på dansk, og derfor skal eleverne kunne begreberne på begge sprog.

Krævende opstart

Det kan ifølge udskolingsleder Frederikke Faurschou især i begyndelsen af 7. klasse være svært for eleverne at følge med. Mange fagbegreber skal læres, og derfor bruges den understøttende undervisning til vocabulary-undervisning, så eleverne kan styrke deres ordforråd.

»Frem mod efterårsferien kan være en hård tid. Det er nyt for dem at blive undervist på engelsk. Nogle af dem kommer fra andre skoler i kommunen og skal derfor også vænne sig til at gå i en ny klasse«, siger hun. »Ved at bruge den understøttende undervisning undgår vi, at vi skal bruge de fagfaglige timer på at forklare eller oversætte fagbegreber«.

Indtil videre har de internationale linjer været en succes på Skovbrynet Skole, mener Frederikke Faurschou.

»Eleverne bliver dygtigere til at kommunikere på engelsk, og så får de også et større globalt udsyn - for eksempel gennem udlandsture og i relationen til vores samarbejdsskoler. De har en anden måde at søge information på end deres jævnaldrende, fordi de får en bredere horisont, og så får de generelt en bredere interesse for engelsk«, siger hun.

Hvert år får skolen for eksempel besøg af en skole fra Japan, hvor eleverne får lejlighed til at tale en masse engelsk med gæsterne.

Skovbrynet Skole er også internationalt orienteret i indskolingen og på mellemtrinnet, og skolen er desuden godkendt som Cambridge Associate School, hvor de ældste elever får mulighed for at supplere deres danske afgangsbevis med et internationalt bevis fra Cambridge.

Forberedelsen tager længere tid

Da Helle Vibeke Østergaard fik job på Skovbrynet Skole, blev hun spurgt, om hun kunne tænke sig at undervise på engelsk i geografi i 8. klasse, og det sagde hun ja tak til. I dag underviser hun også en 7. klasse på engelsk i geografi og matematik og en 8. klasse i matematik. Desuden har hun idræt, kristendom og fysik/kemi på dansk.

Hun bruger længere tid på at forberede sig til lektioner, som foregår på engelsk.

FOLKESKOLEN.DK/ENGELSK

Det faglige netværk om engelsk er for alle, der underviser eller interesserer sig for faget. I netværket får du ny faglig viden og inspiration til din undervisning. Du kan også dele dine erfaringer og holdninger til faget med de 5.489, der allerede er tilmeldt netværket.

»Det kan godt være en udfordring, at der unægtelig går mere tid med at forberede sig. Det er lettere på dansk. Hvis man har en matematikgrundbog på skolen, man tager udgangspunkt i, er det nemmere at bruge den. Det har jeg ikke, og derfor tager det selvfølgelig længere tid«, siger Helle Vibeke Østergaard.

Helle Vibeke Østergaard finder inspiration på nettet og især YouTube, og så har hun også købt en del materialer med sig hjem fra en tur til USA. Udgifterne blev refunderet af skolen.

»Da jeg er ordblind, er det en stor hjælp for mig at gå på YouTube og høre udtalelser og indlære dem, så jeg har helt styr på det, når jeg står foran eleverne og skal lære fra mig«, siger Helle Vibeke Østergaard.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.795 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.295 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt