Præmiepuljen: Sygeprøver gav milliongevinst på én skole

Én skole er ekstra glad for årets sygeprøver. De har nemlig resulteret i en milliongevinst. Prøverne fik dem nemlig hivet skolens resultat op over præmiepuljens millionudløsende krav.

Publiceret

Om præmiepuljen

• Skolernes resultater måles op mod en baseline, som ministeriethar udregnet på baggrund af karaktererne fra 9.-klasseprøven iårene 2014-2016. Af karakterer indgår fire prøver i dansk (læsning,skriftlig, retskrivning og mundtlig) og to i matematik (med og udenhjælpemidler).

• Det er karaktersnittet for de i alt seks prøver, sompræmiepuljeskolerne måles på. Første år skulle skolerne forbedresig fem procentpoint, indeværende skoleår med ti og næste skoleår15 procentpoint.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er sjældent, at sygeprøverne tiltrækker sig den store opmærksomhed. Men for en mindre gruppe skoler har prøverne for de elever, der var syge ved sommerens 9. klasse-prøver, ventet med en del mere spænding end normalt.

15 skoler havde nemlig i teorien mulighed for at få udskiftet prædikatet 'ikke-bestået' til 'bestået' i statsminister Lars Løkke Rasmussens præmiepulje.

Præmiepuljen er bygget sådan op, at elever automatisk tæller som dumpet i præmiepuljeregnskabet, hvis de ikke deltog ved én eller flere af de seks prøver i dansk og matematik, der er med i det samlede regnskab. Og det er uanset, hvilke karakterer eleverne fik i de prøver, de dukkede op til.

Sygeprøverne tæller også: Én elev går alene til prøve for at skaffe million til sin gamle skole

Nu er regnskabet gjort op efter prøverne i december. Og det har skabt glæde på en enkelt skole. For på Frydenstrand skoleafdeling i Frederikshavn har sygeprøverne ført til, at skolen nu står til at modtage en præmiecheck på 1,4 millioner.

Skolen havde nemlig to elever til sygeprøven ved den mundtlige prøve i dansk tilbage i september, og deres resultater er årsagen til, at skolen nu får en milliongevinst.

Det positive resultat kommer ikke bag på skoleleder Per Nielsen.

"Vi havde en klar forventning om, at det nok skulle gå. Vi havde stor tillid til, at begge elever ville være i stand til at klare skærene", siger han.

"Det er vildt mange penge"

Per Nielsen fortæller også, at skolen ikke havde nogen udfordringer med at få de pågældende elever til at gå op til deres manglende prøve, selvom de ikke længere går på skolen.

"Der har aldrig været tvivl om, at eleverne gerne ville til prøverne. Begge havde allerede givet besked på forhånd om, at de ikke kunne gå til prøve på den oprindelige prøvedag, så vi snakkede allerede her om, at eleverne gerne ville til sygeprøven".

Én elevs afgangsprøve afgjorde præmielotteriet på 20 skoler 

Per Nielsen glæder sig meget over udsigten til at modtage præmiepengene.

"Det er ikke så tit, at vi kommer i nærheden af den slags penge. Det er vildt mange penge for os. Nu skal vi have en snak om, hvordan pengene skal bruges, så vi kan få glæde af dem på længere sigt. Det bliver en demokratisk proces, hvor lærerne og elevrådet bliver inddraget", siger han og fortæller, at han selv har tænkt på, at pengene kunne bruges på at lave et fablab på skolen.

"Normalt vil vi aldrig være i nærheden af at kunne købe maskineri til den slags", siger han. 

Riisager: Ikke muligt at dokumentere effekten af puljen

Resultaterne fra sygeprøverne betyder, at antallet skoler, der har fået del i præmiepengene efter puljens første år, endte på 63 ud præmiepuljens 104 skoler.

Modellen bag præmiepuljen er blevet kritiseret for at været udformet sådan, at det ikke er til at vide, om præmiepengene går til skoler, der rent faktisk er blevet bedre til at løfte sine elever i dansk og matematik.

Karakterskala får hug i evaluering: Lærere føler sig presset til at give høje karakterer

I et skriftligt svar til Folketingets Undervisningsudvalg skriver Undervisningsminister Merete Riisager nu også selv, at "det ikke er muligt at opgøre", hvor mange elever der kan siges at være blevet løftet under præmiepuljens første år, fordi der hvert år måles på en ny årgang elever.

Da regeringen i søndags meldte ud, at den ønsker at ændre karakterskalaen lød det samtidig fra Merete Riisager, at karakterer ikke er "særligt velegnede" til at sammenligne skoler, og at "karakterer er et påvirkeligt værktøj".

Præmiepuljeskoler efter første puljeår: Vores karakterer vil svinge fra år til år 

Læs mere

Læs Merete Riisagers svar til FolketingetsUndervisningsudvalg her

Powered by Labrador CMS