Afgangskarakterer
Foto: Leif Harboe, Flickr
DLF kritiserer analyse om karakterer: Som at sammenligne æbler og pærer
Det er helt forkert at konkludere, at lærerne generelt giver for lave karakterer til bestemte elevgrupper, som Rockwool Fonden ellers kommer frem til i en analyse, som sammenligner standpunktskarakterer og afgangskarakter i læsning.
Analysen kommer frem til, at drengene i gennemsnit får 0,4 karakterpoint lavere standpunktskarakter i dansk læsning end pigerne. Det samme viser sig i en sammenligning mellem etniske danske elever og elever fra ikke-vestlige familier.
Og blandt elever med forældre med korte uddannelser, som får samme eksamenskarakter som elever med veluddannede forældre, ligger standpunktskarakteren 0,6 karakterpoint lavere.
På baggrund af fundene vurderer Rockwool Fonden, at lærerne bedømmer disse elevgrupper ud fra mere end det faglige niveau.
Men sådan kan man slet ikke konkludere, lyder det fra næstformand i Danmarks Lærerforening Niels Jørgen Jensen i et debatindlæg i Politiken.
Han mener, at det er som at sammenligne æbler og pære at lave en-til-en sammenligning mellem standpunkts- og afgangskarakteren.
"Læsning er ved prøven en skriftlig eksamen. Der læses og besvares skriftligt, og der er blandt andet fokus på læsehastighed. I modsætning til det er læsningen i dansktimerne i høj grad også en mundtlig aktivitet – og her er kompetencemålene, det, læreren vurderer ud fra, at eleven skal kunne styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst. Det kræver, at eleverne deltager, er aktive og motiverede i undervisningen", skriver han.
politiken.dk: Lærerforening: Nej Politiken, lærerne giver ikke eleverne ’forkerte’ karakterer