Ytringsfrihed
1   19

Komikere, forskere og en dommerfuldmægtig nomineret til Årets Sveske

Den 20. februar løfter Sveskens Venner sløret for, hvem der ifølge foreningen har været den mest markante skoledebattør i 2018. Se de nominerede her.

Det er et  bredt felt af kandidater fra komikere over professorer til en dommerfuldmægtig, der i år er nomineret til prisen "Årets Sveske".

Prisen uddeles af foreningen Sveskens Venner - en gruppe lærere fra Ballerup - og den gives til én eller flere markante stemmer i den danske skoledebat. Kriteriet for at vinde prisen er, at modtageren har lagt 'svesken på disken' med åbenhed, sine meningers mod og forbindelse til folkeskolens virkelighed. Sidste år modtog journalist Peter Kofod prisen for sin hårde kritik af mediernes dækning af overenskomstforhandlingerne og lockouten i 2013.

Artiklen fortsætter under banneret

Blandt de fem nominerede til Årets Sveske finder vi da også en enkelt kandidat, der særligt ytrede sig i fprbindelse i forårets overenskomstforhandlinger. Det er nemlig formanden for Dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde, der dag og nat førte an i kampråbene foran Forligsinstitutionen i foråret. I nomineringen skriver foreningen, at "med Nina Palesa Bondes personlige mod til at stille sig i spidsen for den daglige demonstration og råbekoret foran Forligsen og med vedholdene fastholdelse af kravet om 'En løsning for alle' følte man sig som lærer bakket op af de andre offentligt ansatte!".

Lene Tanggaard er professor i pædagogisk psykologi på Aalborg Universitet og en af de mest markante stemmer i debatten om forenklingen af fælles mål. Hun var blandt andet formand for den rådgivningsgruppe, der i sommer kom med anbefalinger til Undervisningsministeriets vejledninger til de færre bindende mål.

"Som formand for Rådgivningsgruppen vedr. Fælles Mål gjorde Lene langt mere og nåede længere, end hvad opgaven var defineret til at indeholde", skriver Sveskens Venner i motivationen.

Tredje nomineret er Knud Aarup, der er formand for Bedre Psykiatri og for den nu hedengangne Socialpolitisk Forening. Han er nomineret for sit arbejde med at dokumentere fattigdoms betydning for børns livs- og uddannelsesmuligheder.

"Knud Aarup ønsker et opgør med den nuværende styringsmodel på velfærdsområdet og et opgør med incitamentstænkning og registreringshelvede", lyder det blandt andet i motivationen.

Geo Clausen er professor på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han forsker i indeklima. Han nomineres for sit store arbejde med at dokumentere indeklimaet i folkeskolen, hvor han siden 2009 har undersøgt flere tusinde klasselokaler. I forbindelse med sin forskning har Geo Clausen blandt andet dokumenteret, at "der ikke er sket forbedringer i de seneste ni år", lyder det i nomineringen. Udover sit forskningsvirke er Geo Clausen også næstformand i Rådet for sundt indeklima.

Udover de tre forskere og råbekorslederen fra Forligsinstitutionen er der blandt de nominerede også blevet plads til et af Danmarks mest kendte komikerpar, Mikael Wulff og Anders Morgenthaler. Duoen er nomineret for sin vedholdende kritik af de nationale test, der blandt andet kom til udtryk med udgivelsen af børnebogen "Mugge og hans mærkelige hjerne".

"De har taget kampen op med det system, der har skabt nationale test, som er fuldstændigt uden blik for de børn og unge, der alt for tidligt presses i et system med en syg præstationskultur, der ikke lader meget tilbage til vores børn og unge", lyder det i nomineringen.

Årets Sveske uddeles onsdag d. 20. februar kl. 16 i Huset i København. Her kan de fremmødte se skuespiller Peter Larsen overrække prisen på vegne af Sveskens Venner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ