Lærer- og efteruddannelse
1   20

Rektor: Øvelsesskoler skal forbedre læreruddannelsen

Læreruddannelsen og folkeskolen skal hænge bedre sammen. De studerende skal mere ud på skolerne, og læreruddannelsen skal invitere lærerne ind for bl.a. at mindske praksischokket. Rektorerne vil genoplive øvelsesskolerne.

Murene mellem læreruddannelsen og folkeskolen skal brydes ned. I stedet skal der bygges en stor og bred dør, som lærerstuderende, undervisere og folkeskolelærere kan vandre ind og ud af for at gøre hinanden bedre.  

"Vi skal genoplive det, man havde en gang under betegnelsen øvelsesskoler. Hvor man i alle kommunerne havde skoler med et særligt tæt samarbejde med læreruddannelsen. Hvor de studerende legitimt kan henvende sig til folkeskolen og indgå i undervisningen. Hvor folkeskolelærere og undervisere i læreruddannelsen også kan gå mere frem og tilbage i hinandens praksis og være ressourcer for hinanden", sådan lyder visionen fra rektor på professionshøjskolen Absalon Camilla Wang, der står i spidsen for Danske Professionshøjskolers indsats Fremtidens læreruddannelse.

Læreruddannelsen kan byde på ny forskning til læreruddannelsens lærere, og folkeskolelærerne kan give en enorm viden fra praksis, der kan forme læreruddannelsen:

"For eksempel ville folkeskolelærerne komme med konkrete forslag til, hvordan man organiserer en klasse, hvad er klasseledelse, og hvordan laver man skole-hjem-samarbejde. Det er jo noget af det, som vores nye lærere taler om giver praksischokket. Vi skal have alt det med, man ikke kan læse i en bog ind".

Artiklen fortsætter under banneret

Mange nye lærerstuderende oplever et praksischok. Hver fjerde nyuddannede lærer overvejer at hoppe fra, og 16 procent af de nyuddannede gør alvor af overvejelsen og fravælger folkeskolen. Hvis de nye lærere ikke skal springe fra tidligt i lærerlivet, skal grænserne mellem læreruddannelsen og folkeskolen udviskes, mener Camilla Wang:

"Hvis man vil have bedre lærere og forhindre lærermangel, er man er nødt til at kigge på, hvordan læreruddannelsen kan hænge bedre sammen med praksis, så de nye er bedre forberedt på virkeligheden. Man kan forestille sig en studerende ønske: 'Jeg er ved at læse dansk som undervisningsfag, jeg vil gerne følge litteraturundervisning på mellemtrinnet, og så følge en klasse i de næste tre uger'".

Men forslaget gælder ikke alle skoler:

"Hvis alle kommune udpeger nogle skoler, der har en åben adgang til praksis, kan de skoler videregive erfaring til andre skoler. Derved får alle glæde af den viden, der indsamles".

Øvelsesskolerne skal stadig sørge for at eleverne kommer ud i den klassiske praktik. For at få kendskab til den almindelige form for skole, understreger Camilla Wang.

"Vi skal tænke mere visionært omkring, hvordan læreruddannelsen og folkeskolen hænger sammen", siger hun, og fortæller at hun gerne inviterer DLF og KL til kaffe og kage, for at tale om, hvordan man kan få læreruddannelsen og folkeskolen tættere sammen om at uddannede dygtige lærere, der kan holde til virkeligheden.

Hun understreger, at selvom det er et skridt på vejen at få læreruddannelsen og folkeskolen tættere sammen, er det også vigtigt at KL og Christiansborg arbejder på at finde en overordnet ramme for, hvordan man modtager og hjælper nye lærere i folkeskolen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
416 andre er allerede tilmeldt

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
201 andre er allerede tilmeldt