Forskning Spil
0   6

VR skaber tryghed

Højdeskræk, rædslen for edderkopper og angst for at bevæge sig rundt mellem andre mennesker er nogle af de psykiske problemer, som i mange år er blevet behandlet med virtual reality.

De første forsøg med virtual reality (VR) startede allerede i 1990'erne. Forskere og psykologer så muligheder i at bruge VR mod angst og fobier inden for det, der kaldes eksponeringsterapi.

Eksponeringsterapi består i at udsætte patienter for kilden til deres angst i et kontrolleret og realistisk miljø. Ved at skabe virtuelle scenarier, hvor patienterne kan gennemleve de »farlige« situationer gennem VR-brillen igen og igen, er det lykkedes at hjælpe mange af med angsten.

Efter mange års forsøg er der derfor bevis for, at VR som eksponeringsterapi virker. Metoden har opnået det, der kaldes forskningsbaseret evidens.

I dag er forskere i gang med at tage teknologien et skridt videre og inddrage den i behandlingen af blandt andre autister og mennesker med ADHD. En af dem, der håber at hjælpe nye grupper, er ph.d. Ali Adjorlu fra Multisensory Experience Lab på Aalborg Universitet.

Artiklen fortsætter under banneret

Han har i samarbejde med pædagoger og lærere udviklet VR-applikationer, der hjælper unge autister med at få struktur på almindelige gøremål i hverdagen. Programmerne handler om, hvordan man køber ind i et supermarked, og hvordan man betaler ved kassen.

ADHD-ramte har på mange måder samme behov som autister, fortæller Ali Adjorlu.

»VR-miljøet giver tryghed, mulighed for at gentage programmerne i det uendelige i et træningsmiljø, hvor man ikke bliver distraheret af eksterne faktorer. Man kan holde fokus på opgaven og behøver ikke at være bange for, at nogen dømmer en«, forklarer han.

Ali Adjorlu fremhæver, at den visuelle fortælleform i virtual reality spiller godt sammen med både autisters og ADHD-ramtes måde at lære på.

»Endelig giver virkemidler fra computerspil mulighed for at bygge små belønninger ind un dervejs. De unge elsker, når VR-kassemanden giver sig til at danse, hvis de får gennemført en betaling rigtigt«, fortæller han.

Virtual reality er desuden på vej ind i behandling af hjerneskader og som genoptræning efter operationer eller fysiske skader.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.008 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.443 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
702 andre er allerede tilmeldt