Fremover er der rygeforbud på hele matriklen på institutioner, der har med børn og unge under 18 år at gøre, herunder folkeskolerne

Den sidste lærer-smøg er røget

Den allersidste lærer har nu skoddet en smøg i lærernes rygeskur. I dag træder den nye rygelov i kraft, og det medfører, at der ikke længere må ryges på folkeskolernes matrikler. For lærerne på Smidstrup-Skærup Skole ved Vejle betyder det, at de ikke længere må ryge i arbejdstiden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et småtåget mødelokale i forlængelse af lærerværelset med cigaretpakker og piber fast placeret ved hver stol, så de rygende lærere kan nyde frokostpausen inden døre og samtidig få dækket deres nikotinbehov. Sådan har det stadig set ud på nogle skoler rundt i om landet, men fra i dag er det ikke længere tilladt at ryge på folkeskolers område.

Totalt røgfri skoler fra 15. august

Ingen røg i arbejdstiden På nogle skoler kommer det til at betyde, at lærernes gåtur til rygeskuret bliver længere. Men på en del skoler er konsekvensen, at lærerne ikke længere må ryge i deres arbejdstid. En af dem er Smidstrup-Skærup Skole ved Vejle, hvor en fjerdedel af de ansatte er rygere. Her har ledelsen meldt, at lærerne ikke må forlade skolens matrikel for at ryge.

"Vi kan ikke forsvare at give en så stor andel af vores lærergruppe tilladelse til at forlade arbejdspladsen for at ryge. Det ville der være for meget signalværdi i. Lærerne har tilsynspligt med eleverne, og den opgave kan vi ikke bare overlade til ikke-rygerne", siger Marianne Agerskov Møberg, viceskoleleder på Smidstrup-Skærup Skole.

Skolens lærere er i forbindelse med den nye rygelovgivning blevet tilbudt et rygestopkursus fra Vejle Kommune, som ingen dog har taget imod. Tillidsrepræsentant på Smidstrup-Skærup Skole Karin Hyldtoft oplever, at de rygende lærere er trætte af den nye rygelov:

"Det bunder for mange egentlig i noget socialt. De kører hjem med det samme, når de får fri, fordi de ikke må ryge her. Og det er ærgerligt", siger hun.

Lærere vil have lov til at lugte af røg

Rygning er allerede begrænset i mange kommuner Jørgen Bruun, arbejdsmiljøkonsulent i DLF, forklarer, at ledelsen har haft retten til at forbyde rygning i arbejdstiden i lang tid.

"Lærerne er forpligtet til at blive på arbejdspladsen i pauserne, så de kan have tilsynspligt og stå til rådighed for øvrige arbejdsopgaver. Derfor kan ledelsen også bestemme, om de må ryge, fordi det nu indebærer, at de skal uden for matriklen", siger han.

Hidtil har det været op til den enkelte kommune at fastlægge reglerne for rygning på kommunens arbejdspladser. En rundringning til 15 af landets lærerkredse viser desuden, at det har været forbudt at ryge på folkeskolers matrikler i langt de fleste kommuner. Lærerkredsene oplever derfor heller ikke den store reaktion på rygelovs-ændringen.

Læs mere

Lovom ændring af lov om røgfri miljøer