Efteruddannelse
3   19

Flere end 17 af 20 timer dækkes nu af lærere med fag-kompetencer

Andelen af skoletimer, som varetages af lærere med linjefagskompetence eller tilsvarende er steget med 1,6 procentpoint på et år – til nu 86,7 procent. Men der er stadig store forskelle – Lolland ligger lavest med 66,1 procent og Favrskov højest med 92,8.

De bedst dækkede fag er ligesom sidste skoleår fysik/kemi, dansk, fransk, tysk og matematik, der alle har en kompetencedækning på over 90 procent. De dårligst dækkede fag er kristendomskundskab, natur/teknologi og billedkunst.

Men netop kristendomskundskab og natur/teknologi er de fag, hvor lærernes kompetencedækning er steget mest det seneste skoleår. Så der er en udvikling i gang mod den ambition som Undervisningsministeriet har: at 95 procent af alle timer i 2020 skal varetages af en lærer med undervisnings- eller tilsvarende kompetencer.

De 86,7 procent betyder, at flere end 17 ud af 20 undervisningstimer varetages af undervisere med linjefag eller tilsvarende kompetencer.

 

Artiklen fortsætter under banneret

Tilbagegang i 26 kommuner

På kommuneniveau svinger graden af kompetencedækning meget. I bunden ligger Lolland med 66,1 procent, Guldborgsund på 78,1 procent og Høje-Taastrup med 79,5 procent.

Bedst ligger kommuner som Favrskov med 92,8 procent, Lyngby-Taarbæk 92,5 procent og Kolding med 92 procent.

Undervisningsministeriet fortæller, at der er 18 kommuner, der allerede har nået det politiske delmål for næste skoleår på 90 procents kompetencedækning. I 70 kommuner er kompetencedækningen øget det seneste år, men samtidig er der 26 kommuner, hvor kompetencedækningen er gået tilbage.

I ministeriets opgørelser indgår kun normalklasser i folkeskolen og kun lærere, som underviser i mindst ét fag i normalklasser.

Ministeriet definerer undervisningskompetence i et fag som at underviseren har haft det pågældende fag som linjefag på læreruddannelsen. Tilsvarende kompetencer betyder, at underviseren fx har taget efteruddannelse, videreuddannelse eller et længerevarende kursusforløb, der af skolelederen vurderes at give undervisningskompetence i det pågældende fag.

Fra skoleåret 2013/14 til i år er lærernes kompetencedækning steget med 6,3 procentpoint.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.055 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.659 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.553 andre er allerede tilmeldt