Nationale test
0   69

Kommune søger dispensation fra de nationale test i dansk

Efter en lang proces i både det tidligere og det nuværende byråd har Lyngby-Taarbæk netop søgt Undervisningsministeriet om dispensation fra de nationale test i dansk. Lyngby-politikerne mener, eleverne allerede testes med bedre læsetest end de nationale.

"Det bliver en lakmusprøve på, om ministeren virkelig mener alle de fine ord om lærernes metodefrihed", siger socialdemokratisk viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Simon Pihl Sørensen efter, at et stort flertal i byrådet netop har sendt ansøgningen afsted til ministeriet.

Det var Dorthe la Cour, den konservative formand (rettet kl.18.18, red.), og Mette Hoff, socialdemokratisk næstformand i det tidligere børne- og ungdomsudvalg i Lyngby-Taarbæk, der sidste år tog initiativ til, at man fik undersøgt, hvad der ville være konsekvenserne, hvis kommunen på forsøgsbasis helt droppede de nationale test med den begrundelse, at kommunen i forvejen har en veludviklet test- og evalueringskultur, der har fokus på elevernes faglige og sociale udvikling gennem hele skoleforløbet. 

"Børne- og ungdomsudvalget har haft en faglig drøftelse med eksterne oplægsholdere, og forvaltningen har givet sit bud, og vi er kommet frem til, at det giver mening at søge dispensation", fortæller Simon Pihl Sørensen. "Når vi har valgt dansk, er det fordi, vi mener, at vi dér har en chance for at få dispensation. Dér siger eksperterne, at vores test er bedre, og de bruges af lærerne til at tilrettelægge undervisningen. Så hvis vi får nej, er det ikke med en saglig begrundelse".

Lyngby-Taarbæk har arbejdet meget med test og evaluering og har også gode læsere, så holdningen har været, at der ikke er grund til at bruge elevers og læreres tid på nogle test, der ikke tilfører yderligere viden. Kun Venstres to byrådsmedlemmer har stemt imod at søge dispesationen.

Artiklen fortsætter under banneret

Men hvis du sad som chef for et område, hvor dem, der lå godt i statistikkerne, ville trække sig ud, ville du så sige ja?

"Det kommer an på, om man sidder som symbolpolitiker eller rigtig politiker", mener Simon Pihl. "Jeg mener nok, at vi er stand til at vurdere resultaterne i folkeksolen på anden måde end ved hjælp af statistikker. Og det er jo også sådan, at Lyngby-Taarbæk bør ligge godt med den demografi, vi har", siger han og ser meget frem til svaret fra Undervisningsministeriet.

"Det er lidt sandhedens øjeblik - vil vi have bedre læsere eller bare test for testenes skyld. Jeg tænker, det er vigtigt at stoppe op, inden vi ender som det engelske skolesystem, hvor testene har ført til en uhensigtsmæssig skoleudvikling", lyder det fra Lyngby-Taarbæk-politikeren, som - for egen regning - håber på en domino-effekt.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.593 andre er allerede tilmeldt