Lærermangel
9   35

Tænketank: Kun i en enkelt landsdel har ni ud af ti lærere en læreruddannelse

Knap 84 procent af lærerne i den danske folkeskole har en læreruddannelse. Det er et fald på fem procentpoint siden 2013, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I enkelte kommuner har kun to ud af tre lærere en læreruddannelse

Når en elev i den danske folkeskole møder ind til undervisning, er sandsynligheden for, at underviseren kun har en gymnasial uddannelse steget markant inden for de seneste år.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget en analyse af sammensætningen af lærerstanden i 2016, og mens det i 2013 var 5,26 procent, der maksimalt havde en gymnasial uddannelse, var det tal tre år senere på 8,47 procent.

Artiklen fortsætter under banneret

I samme periode er andelen af lærere med en læreruddannelse faldet fra 89,21 procent til 83,77 procent.

Opgørelsen bygger på antallet af lærere, ikke årsværk. Det vil sige, at en løst tilknyttet vikar tæller med samme vægt som en fastansat.

Store regionale forskelle

Værst ramt er Nordsjælland, hvor lige knap tre ud af fire lærere har en læreruddannelse, mens lige under 14 procent har en gymnasial uddannelse. Bedst ser det ud i Vestjylland, der som eneste område lige nøjagtig holder sig over 90 procent med læreruddannede.

På kommuneniveau ligger Frederikssund i bunden. Her er det nu mere end en tredjedel af lærerne, der ikke har et diplom fra en læreruddannelse. Nabokommunen Halsnæs følger lige efter.

Ifølge formand for Frederikssund Lærerkreds Regitze Flannov er det altid Nordvestsjælland, der rammes hårdest, når der er lærermangel.

"Der er langt fra byen. Vi har ingen læreruddannelse i området. Og s-toget kører godt nok til Frederikssund, men ikke til de andre områder i kommunen", fortæller hun.

Den lokale lærerforening har et godt samarbejde med kommunen både i form af sikret forberedelse i den lokale arbejdstidsaftale og om tiltag, der skal øge andelen af læreruddannede lærere.

Blandt andet ved at tilbyde en øjeblikkelig lønstigning på to trin, hvis man som ikke-uddannet melder sig til læreruddanelsen.

"Samtidig har vi prøvet at se, om vi ikke kunne få flere praktikanter på vores skoler i håbet om, at de så vil søge herop, når de bliver færdige. Men det er svært at konkurrere med kommuner tættere på byen og på læreruddannelsesstederne", siger Regitze Flannov.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ