Madkundskab
0   3

Madkundskabslærer: Færre bindende mål giver mig mere frihed

53 færdigheds- og vidensmål i madkundskab bliver højst sandsynligt vejledende i stedet for bindende, når et politisk flertal senere på året gennemfører en opblødning af Fælles Mål. Madkundskabslærer Benita Schmidt glæder sig til at bruge de nye muligheder.

Der kommer mere fokus på den bevidste forbruger i Benita Schmidts madkundskabstimer, når politikernes ønske om at opbløde Fælles Mål bliver til virkelighed.

"For mig som madkundskabslærer giver det større frihed til selvbestemmelse.  Det giver mig større frihed til at vægte min undervisning på det, som jeg som lærer og menneske føler er nødvendigt", siger Benita Schmidt.

Hun er meget optaget af, at eleverne skal lære at være bevidste forbrugere, og det er i dag ikke en del af færdigheds- og vidensmålene i madkundskab. Men det kommer det til at fylde i hendes undervisning fremover.

"Forbrugerne er skrevet ud af de nye mål. I min verden har fødevaremærkninger og madvaredeklarationer ikke været vægtet nok. Men det er vigtigt, når børnene står i supermarkedet og skal handle som forbrugere. Det er vigtigt, at de ved, at forsiden er reklame, og bagsiden er den viden, der fortæller dem, om det er et lødigt produkt", siger hun.

Artiklen fortsætter under banneret

Brug for forskellige tilgange

Netop i madkundskab har eleverne meget forskellige udgangspunkter hjemmefra.

"Nogle er med i køkkenet derhjemme, og andre har aldrig sat deres ben der, så der skal man starte et helt andet sted", siger Benita Schmidt og forklarer, at det netop derfor giver rigtig god mening at gøre målene mere fleksible i madkundskab: "Det giver større frihed til at jonglere med målene, så de passer til de børn, jeg har i undervisningen. Jeg er glad for den mulighed, for det giver mig god samvittighed, når jeg slipper eleverne i 7. klasse".

Selv om hun er glad for at slippe for at skulle klikke flueben af i alle de 53 færdigheds- og vidensmål, sætter hun stor pris på de Fælles Mål for madkundskab.

"De gør det lettere, når vi laver vores årsplan. Det er gode rettesnore både til kompetenceområder og målene. Det er blevet lettere, for målene kommer hele vejen rundt", siger Benita Schmidt.

Professor: Ærgerligt, at målene bliver vejlende

Professor på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet Karen Wistoft ærgrer sig over, at politikerne er klar til at gøre videns- og færdighedsmål vejledende. Hun var formand for arbejdsgruppen for Fælles Mål i madkundskab.

"Jeg synes, det er meget beklageligt. Der er en logik i kompetencemålene, som er udmøntet i færdigheds- og vidensmål. De er meget nøje gennemtænkt og meget logisk opbygget", siger Karen Wistoft.

Hun mener, at kompetencemålene har svært ved at stå alene, og hun håber, at lærerne fortsat vil bruge videns- og færdighedsmålene som guidelines i undervisningen.

"Lad os sige, at lærerne for eksempel selv skal udarbejde færdigheds- og vidensmål i forhold til madlavningsteknikker. Der er stor sandsynlighed for, at de vil tænke det samme, som vi gjorde, da vi skrev målene. Hvis ikke, skal man være utrolig kreativ - eksempelvis sende eleverne ud at sanke råvarer og lade dem lave mad af dem uden opskrift", siger Karen Wistoft.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)