"Ellers går vores Jord under, og vi dør", var Helle Brønnum Carlsens korte svar på, hvorfor madkundskab skal opprioriteres.

Lektor: Der er brug for firkantede mål for madkundskab

Faget madkundskab har rykket sig, men der er stadig udfordringer, lød det fra lektor i madkundskab Helle Brønnum Carlsen på et gå-hjem-møde om faget i sidste uge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsker: Mad i skolen må ikke blive elitært 

Frikadellesløjd, husgerning, hjemkundskab. Kært fag har mange navne, men med folkeskolereformen i 2013 kom faget til at hedde madkundskab, og det er et skridt i den helt rigtige retning, mener lektor og forfatter Helle Brønnum Carlsen.

DM i Madkamp, Landbrug og Fødevarer og Go Cook havde i sidste uge inviteret lektor i madkundskab på Professionshøjskolen UCC Helle Brønnum Carlsen til at give en status på faget. Målet var at få en status på Fælles Mål for faget og for maddannelsen.

"Det er stadig en kamp", sagde hun. "Men ved, at det er kommet til at hedde madkundskab, har vi fået sat fokus på, at det er mad og madlavning og ikke karklude-opvridning, vi forbinder faget med. Men der er stadig udfordringer".

Madkulturen lancerer manifest for madkundskab

Brug for firkantede mål

Helle Brønnum Carlsen sad med i arbejdsgruppen bag de nye mål for madkundskab. Hun forklarede, at der altid har været mange mål for faget.

"Men man har bare ikke brugt dem. Nu er det pindet ud, hvad det skal være. Jeg bryder mig ikke så meget om firkantethed, men jeg tror, det er nødvendigt til at stramme op, for der er så meget slendrian i faget. Vi skal have skoleledere og politikere til at forstå, at det her er så vigtigt", sagde hun.

Hun kunne godt ønske sig, at faget var et obligatorisk prøvefag. Men så længe det ikke er tilfældet, skal madkundskabslærerne hele tiden kæmpe for at vise fagets nødvendighed.

"Dem, der varetager faget, skal virkelig tage den brede rustning på og blive ved med at sige madkundskab, til alle kaster op over det", lød hendes malende opfordring.

Lærere: Vigtigt at sætte fokus på madkundskab 

Man kan lave madkundskab for få penge

88 procent af madkundskabslærerne har et budget mellem 6 og 15 kr. pr. elev pr. gang. Helle Brønnum Carlsen har selv mellem 8 og 10 kroner per studerende, når hun underviser. Og det mener hun faktisk er muligt at lave hæderlig undervisning for. Hun fortæller om, hvordan hun har delt en økologisk kylling mellem et hold elever på et madkundskabshold,

"Det der med at der ikke er tid og penge nok, det er et sekundært problem. Lige nu handler det om at få skabt status om faget", sagde hun og mener, at der er meget forskellig standard for madkundskabsundervisningen rundt om på skolerne.