Forskning Læreruddannelsen
0   13

Forskningsråd 1: 
Bliv skrap til klasseledelse

Inspirer eleverne ved at etablere sunde rutiner i klassen, og husk, at afrunding er lige så vigtig som indledning af en undervisningssituation.

Klasseledelse er en kunstart, og dygtige klasseledere vil opleve inspirerede, fokuserede og aktivt deltagende elever.

»Klasseledelse kan praktiseres på mange måder og indeholder mange aspekter. Det handler ikke kun om at skabe et grundlag for undervisningen, en ramme rundt om den. Klasseledelse handler også om undervisningen - det faglige og didaktiske«, siger Helle Plauborg, tidligere lærer og nu forsker med ph.d. i didaktik og klasseledelse.

Rutiner er vigtige

God klasseledelse kan bedrives på mange måder, pointerer forskeren. Mange træk ved det at udøve klasseledelse går på tværs af klassetrin, men nogle aspekter vil variere afhængigt af klassetrin.

»For eksempel viser studier af succesfulde klasseledere i indskolingen, at de vægter det at etablere rutiner højt. Det vil man formentlig ikke gøre i lige så høj grad i udskolingen. Succesfulde klasseledere i udskolingen vægter ofte højt at arbejde for at motivere eleverne til at deltage aktivt i undervisningen, for eksempel ved at involvere dem i de didaktiske overvejelser bag undervisningen«, siger Helle Plauborg og understreger vigtigheden af at afrunde en lektion grundigt.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det er en god ide at gøre status på undervisningen for eksempel ved at bede eleverne give tilbagemeldinger på, hvad de har brug for uddybende forklaringer på eller mere træning i for at komme videre med det faglige indhold, de beskæftiger sig med«, siger Helle Plauborg og forklarer, at det også handler om at trække tråde til det, det var tanken, at eleverne skulle lære.

Skab det rette rum

Klasseledelse handler desuden om at skabe et fysisk rum, der giver eleverne mulighed for at arbejde på forskellige måder og i forskellige tempi, forklarer forskeren.

»Det er vigtigt at indrette klasserummet på måder, som også gør det til en arbejdsplads for eleverne, så de ved, hvor de kan finde relevante materialer og nye opgaver, hvis de bliver før færdige, og hvor det er tydeligt, hvordan man kan arbejde på forskellige måder i rummet«, siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
470 andre er allerede tilmeldt