To procent af de nye lærerstuderende bytter SU'en ud med en lønseddel.

Sløv start til ny type læreruddannelse: 61 studerende starter med job og løn

Fra i år tilbød flere læreruddannelser såkaldte traineeuddannelser. Det har resulteret i, at 2 procent af de nye studerende kan se frem til at kombinere studie med en deltidsstilling på en folkeskole.

Publiceret

Hvad er en traineeuddannelse?

En traineeuddannelse kombinerer et fuldtidsstudie med en 25-,30- eller 40 procentstilling på en folkeskole. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De mange nye traineeuddannelser er spiret ud af et lærerbehov. Derfor havde både tre af Vias uddannelsessteder og Professionshøjskolen Absalons (red. tidligere UC Sjælland) afdeling i Vordingborg fulgt i fodsporerne af UC Lillebælts afdeling i Jelling, som sidste år åbnede dørene for en traineeuddannelse.

En rundringning foretaget af folkeskolen.dk viser dog, at antallet af studerende på de nye uddannelser langt fra er overvældende. Samlet starter 61 ud af 2691 studerende på de fem forskellige campusser, som tilbyder en traineeuddannelse. Det svarer til 2,3 procent af alle de nystartede lærerstuderende.

Især på Vias campusser i Skive og Nørre Nissum er der lille sandsynlighed for at støde ind i en traineestuderende. På Nørre Nissums netbaserede traineeuddannelse begynder én enkelt studerende, mens der pt er optaget to i Skive. 

Selvom antallet er meget begrænset, fortæller uddannelsessleder Henrik Lundsted Nielsen, at han ikke havde forventet mange flere.

Læreruddannelser med løn breder sig

"Det er udtryk for, at der ikke har været flere traineestillinger ude på skolerne. Vi har lavet en aftale med lærerkredsen og skolechefen i de respektive kommuner i området om, at der skal være udsigt til en fastansættelse efter studiet. Og sådan nogle stillinger har der ikke været så mange af i år", fortæller han og oplyser, at der muligvis bliver optaget to ekstra på uddannelsen.

De nye studerende starter på et hold med de studerende fra den traditionelle læreruddannelse, hvor der er sørget for, at arbejds- og studieskema passer sammen.

Vordingborg skiller sig positivt ud

Samlet starter 9 færre studerende på alle landets læreruddannelser i år sammenlignet med sidste år. Professionshøjskolen Absalons afdeling i Vordingborg kan dog fremvise en fremgang på 39 studerende svarende til hele 59 procent.

For og imod traineeuddannelsen

Kigger man isoleret på afdelingens nystartede traineeuddannelse, starter 15 nye studerende efter sommerferien. Og det er uddannelsesleder på læreruddannelsen i Vordingborg Mona Høgh godt tilfreds med.

"Vi synes, at optaget er rigtigt godt i forhold til, at det er første år, at vi kører med denne her model. Nu vil vi forsøge at skabe kontakt til flere kommuner, så vi kan få endnu flere aftaler i hus med kommuner til næste år", fortæller hun.

Ny lærermangel fik uddannelse op at stå igen

Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg oprettede allerede tilbage i 2009 en traineeuddannelse, fordi de omkringliggende kommuner led af massiv lærermangel. Uddannelsen blev dog lukket ned igen, da lærermanglen de efterfølgende år blev vendt til lærerfyringer.

Marie kørte død i den almindelige læreruddannelse

Men nu efterspørgslen efter lærerkræfter igen stor, så derfor blev uddannelsen genopført.

Jelling tilbød som den eneste en traineeuddannelse sidste år. Her startede et hold på 30 studerende, mens det nye hold vil bestå af 21.

Alle uddannelser oplyser dog, at der er mulighed for, at flere kommer til via et efteroptag.

UCC og Metropol udbyder i samarbejde med Gentofte Kommune et begrænset antal traineestillinger på studiets fjerde år. De studerende vælger derfor ikke på forhånd en traineestilling. 

Fredericia får læreruddannelse med indbygget studiejob

I en tidligere version var professiohøjskolen i Vordingborg nævnt som UC Abaslon. Det rettelige navn er Professionshøjskolen Absalon.