Lærermangel
0   8

Fredericia får læreruddannelse med indbygget studiejob

Fredericia får nu en trainee-læreruddannelse, hvor de studerende arbejder på de lokale skoler ved siden af studiet. Lærerformand er positiv, så længe der er tale om en slags 'mesterlære' og ikke om uuddannede, der overtager lærerstillinger.

20 til 30 studerende kommer der til at være plads til på den læreruddannelse, University College Lillebælt opretter i Fredericia.

Det er ikke en helt almindelig uddannelse. For at øge rekrutteringsmulighederne er uddannelsen nemlig tilrettelagt, så de studerende får garanteret et studiejob på en af Fredericias skoler. 25 procent af tiden skal det være muligt at arbejde ved siden af som vikar eller 2.lærer, og meningen er, at de studerende får tilknyttet en mentor.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg er positiv over for denne her måde at gøre det på med 25 procent. Det rummer gode muligheder for både at styrke rekrutteringen til Fredericias skoler og at styrke vidensdelingen mellem skole og uddannelse. Det er sundt for de studerende at have en slags mesterlære, og omvendt er det sundt for alle lærere, at der kommer nogle udefra og stiller spørgsmål indimellem", siger lærerkredsformand Per Breckling til folkeskolen.dk

Mesterlære, ikke uuddannet arbejdskraft

Trainee-modellen er en uddannelse, hvor de studerende skal igennem samme moduler som almindelige lærerstuderende, men hvor det bliver muligt at arbejde indimellem. Praktiktiden veksles til lønnet arbejde på skolen. Det har flere danske byer benyttet sig af, især fordi det gør det lettere at tiltrække nye beboere og lærere.

UCL i Jelling oprettede i 2016 i samarbejde med Vejle Kommune også en trainee-læreruddannelse (rettet 10.1.17 kl.08:10, red). Her skal de studerende til arbejde i en 40 procents-stilling i stedet for de 25 procent, som er på tegnebrættet i Fredericia. 

"Når modellen hedder 40 procent ser man altså, at de studerende overtager 40 procent af en stilling og ender med at stå og have ansvaret for en klasse. Og det synes jeg bestemt ikke, at hverken eleverne eller de studerende kan være tjent med. Derfor er jeg glad for vores model, hvor de studerende kan afprøve sig og lære, men ikke får mere ansvar, end de er uddannet til at håndtere", siger Per Breckling, formand for Fredericia Lærerkreds. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ