Læreruddannelsen
1   9

Læreruddannelser med løn breder sig

Efter sommer vil studerende i stor stil starte på læreruddannelsen sammen med en kontrakt til en lærerstilling. Det sker for at komme noget af lærermanglen til livs og for at komme tættere på praksis.

Find dig et lærerjob i folkeskolen, og start på læreruddannelsen. Sådan lyder en ny model på en stor del af landets læreruddannelser. Efter sommer tilbyder syv professionshøjskoler en traineeuddannelse, hvor den lærerstuderende arbejder i en 25-, 30- eller 40-procentsstilling på en folkeskole ved siden af fuldtidsstudiet.

Ideen er ikke ny, men det er første gang, at traineemodellen er blevet så udbredt. Det sker, fordi mange kommuner har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

»Med denne her model tiltrækker vi nogle studerende, som ellers ikke ville søge uddannelsen. Studerende, som vi endda forventer i højere grad vil gennemføre uddannelsen«, lyder det fra formand for professionshøjskolernes uddannelsespolitiske udvalg Erik Knudsen.

Gør uddannelsen mere praksisnær

De seneste år er andelen af undervisere uden en læreruddannelse steget. Sidste år rapporterede KL, at næsten halvdelen af kommunerne har fået sværere ved at rekruttere lærere. Og i foråret viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at hver tiende underviser i folkeskolen makismalt har en studenterhue som højeste uddannelsesbevis. Når professionshøjskolerne spejder efter potentielle studerende til de nye traineeuddannelser, er det netop blandt de uuddannede i folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Ifølge Erik Knudsen tiltrækker de nye uddannelser ikke blot en ny gruppe af studerende, det er også en styrkelse af den almindelige læreruddannelse.

»Jeg tror på, at den tættere forbindelse til folkeskolen er en fordel for læreruddannelsen i al almindelighed, fordi vi bliver endnu stærkere på, hvad der rører sig i folkeskolen«, fortæller Erik Knudsen.

Kommuner indgår lokalaftaler

Udbredelsen af traineeaftaler med skolerne sker via lokalaftaler, og det ser kontorchef i KL's kontor for børn og folkeskole Peter Pannula Toft som afgørende for, om traineemodellen bliver en succes.

»Samlet set ser vi gode grunde til, at man lokalt vælger at gå denne her vej, men det er vigtigt, at man husker at være opmærksom på, om undervisningskvaliteten for eleverne er høj nok. Der er selvfølgelig forskel på at få undervisning af en uddannet lærer og en studerende. Det må man sikre lokalt«, siger Peter Pannula Toft og fortæller, at KL derfor ikke har en landsdækkende politik på området.

Til gengæld er han ikke i tvivl om, at de mange timer ude i praksis vil gavne de studerende: »Det er en god måde at ruste de studerende på, fordi det gør dem endnu mere klar på, hvad det er for en praksis, de skal ud og agere i, når de er færdige på studiet«.

Studerende kan brænde ud

Danmarks Lærerforening kan også se fordele ved en stærkere tilknytning til folkeskolen. Alligevel er formand for foreningens undervisningsudvalg Bjørn Hansen bekymret:

»Det er ikke nyt, at studerende arbejder i folkeskolen ved siden af studiet, men før har det været på frivillig basis. Her er det en samlet pakke, så hvis du går død i det ene, mister du også det andet«.

Bjørn Hansen mener ligesom Peter Pannula Toft, at det er vigtigt at have for øje, at studerendes undervisning ikke er på højde med færdiguddannede læreres. Og så peger han på, at det kræver mere af lærerteamene, hvis de skal samarbejde med en uuddannet:

»De skal eksempelvis bruge mere tid på at sætte den studerende ind i, hvordan man gør på en skole, og hvordan de enkelte elever lærer bedst. Det kan derfor risikere at presse arbejdsmiljøet«, siger han.

Frafaldne skal tilbage til folkeskolen

I stedet for at sende studerende ud i skolen for at tage de ubesatte stillinger, så Danmarks Lærerforening hellere, at kommunerne gjorde det mere attraktivt at være lærer i folkeskolen.

»For vi har jo uddannede nok. De er bare ikke i folkeskolen længere. Så kommunerne burde i stedet gøre en ordentlig indsats for, at lærerne har lyst til at søge tilbage til folkeskolen. Det ville også være en hurtigere måde at få kvalificerede lærere tilbage til undervisningen på«.

I mellemtiden overvejer endnu en professionshøjskole at udbyde en traineeuddannelse i år. Uddannelseschef på University College Nordjylland Jesper Vinther fortæller, at skolen er i dialog med Aalborg Kommune.

Rettelse: På kortet øverst i artiklen fremgår det, at de to kommuner Herning og Ikast-Brande har indgået en aftale med traineeuddannelsen på Via i Silkeborg. Dette er ikke korrekt. Rettet 13/06 kl. 07:47. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
308 andre er allerede tilmeldt