Trivsel
0   1

Store kommunale forskelle i elevers trivsel

På landsgennemsnit trives eleverne på samme niveau som sidste år, men kommunerne imellem er der store forskelle på elevers trivsel. Det viser den tredje temperaturmåling af elevers trivsel i folkeskolen.

I foråret blev folkeskoleeleverne bedt om at svare på, hvordan de trives i skolen både socialt og fagligt. Trivselsmålingen er den tredje af sin slags og blev besluttet som en del af folkeskolereformen.

I et nyt notat gennemgår Undervisningsministeriet trivslen blandt de knap 300.000 elever i 4.-9. klasse, der har svaret. Ifølge ministeriet har over 500.000 elever deltaget i trivselsundersøgelsen, når man medtæller indskolingseleverne.

Artiklen fortsætter under banneret

Af notatet fremgår det, at trivslen blandt eleverne i 4.-9. klasse er stort set uændret siden sidste år. Inden for de fem trivselsindikatorer - faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration, ro og orden samt generel trivsel, scorer eleverne stadig højest inden for social trivsel. For tredje år i træk har eleverne den laveste trivsel inden for indikatoren støtte og inspiration, som handler om elevernes oplevelse af motivation og medbestemmelse samt af lærerenes hjælp og støtte.

Kategorier af trivsel

Undervisningsministeriet har udviklet fire indikatorer for trivsel samt en samlet trivselsindikator for eleverne i 4.-9. klasse, som har været gennemgående siden første måling i foråret 2015:

  • Social trivsel - omhandler elevernes opfattelse af deres tilhørsforhold til skolen, klassen og fællesskabet samt tryghed og mobning.
  • Faglig trivsel - omhandler elevernes oplevelse af egne faglige evner, koncentrationsevne og problemløsningsevne.
  • Støtte og inspiration - omhandler elevernes oplevelse af motivation og medbestemmelse samt af lærerenes hjælp og støtte.
  • Ro og orden - omhandler elevernes oplevelse af ro og støj i klassen samt klasseledelse.
  • Generel skoletrivsel - er en samlet indikator bestående af de 29 spørgsmål, som indgår i de fire differentierede indikatorer.

Op til 26 procentpoints forskel i elevernes trivsel

Opgøres trivslen på kommunalt plan ser billedet imidlertid anderledes ud. Her er store udsving kommunerne imellem. Ser man på den generelle skoletrivsel, varierer andelen af elever, der har den højeste trivselsscore, på kommuneniveau fra 20 procent til 45 procent, mens landsgennemsnittet er 32 procent. Inden for indikatoren ro og orden er det i nogle kommuner 43 procent af eleverne, der har den højeste trivsel, mens det i andre kommuner kun er 17 procent af børnene. På landsplan er dette tal 29 procent.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) opfordrer kommunerne til at kigge nærmere på resultaterne og handle ud fra dem.

"Elevernes trivsel er vigtig for deres skolegang og har betydning for, hvad de får med sig videre, når de er færdige i folkeskolen. Der skal selvfølgelig være plads til lokale forskelle, men jeg vil opfordre kommunerne til at bruge resultaterne til at sætte ind der, hvor de halter bagefter, så vi sikrer, at alle elever i udbredt grad går i skole med ro og orden omkring sig og oplever høj faglig og social trivsel," siger Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser også, at elever, der er blevet mobbet, har større tilbøjelighed til selv at mobbe andre, mens det er meget få af de elever, der aldrig er blevet mobbet, der mobber.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ