Læreruddannelsen
0   1

Riisager: Fagene er fundamentet i skolen

Det kommer ikke bag på undervisningsminister Merete Riisager, at der ikke er sammenhæng mellem lærerens faglige kompetencer og elevernes karakterer. Når hun alligevel prioriterer linjefagsopgradering er det fordi, fagene er fundamentet i skolen.

Folkeskolen.dk fortalte fredag, at partnerskabet for kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen - professionshøjskolerne, Skolelederforeningen, KL og to ministerier - har aftalt at fortsætte arbejdet mod målet om fuld kompetencedækning i folkeskolen. Lærerne skal have linjefagskompetence i de fag, de underviser i.

Artiklen fortsætter under banneret

Samtidig viste en undersøgelse fra forskningsinstituttet Kora dog, at der stort set ikke er målbar effekt af lærerens linjefagskompetence på elevernes skolepræstationer. Forskerne har påvist en lille effekt på elevernes resultater i de nationale test i dansk og matematik i 6. klasse, men ingen effekt på 9.-klasse-prøverne at opgradere lærerne til linjefagskompetence.

Hvorfor fortsætte med målet om fuld kompetencedækning, hvis det stort set ingen effekt har på elevernes resultater?

"Det at være en fagligt dygtig lærer handler om flere parametre end de linjefag, læreren har taget på sin læreruddannelse. Det er derfor ikke nogen overraskelse, at Koras undersøgelse viser, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem lærernes undervisningsfag og elevernes resultater", skriver undervisningsminister Merete Riisager i et svar til Folkeskolen.dk.

"Lærerne skal have et stærkt fagligt grundlag, som løbende fornyes, men de skal også have andre kompetencer. Det gælder eksempelvis i forhold til arbejdet med relationer, klasseledelse og at kunne anvende it didaktisk i undervisningen", skriver ministeren.

Fag spiller en afgørende rolle i folkeskolen:

"Undervisning i fagene er dog fundamentet i al undervisning i skolen", understreger ministeren.

"Jeg er derfor glad for, at parterne på området er enige om at styrke en fortsat høj prioritering af efteruddannelse i fagene, men også, at almendidaktiske kompetencer i højere grad skal tænkes ind i efteruddannelsen i fagene. Det ændrer ikke ved, at det fortsat er vigtigt at have fokus på kompetencedækningen".

Undervisningsministeriet oplyser, at inspirationen til projektet om fuld kompetencedækning i høj grad kommer fra det store danske forskningsreview fra 2008, hvor Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning identificerede tre kompetencer hos læreren, der er helt afgørende for, om eleverne får udbytte af undervisningen. De tre afgørende kompetencer er relationskompetence, ledelseskompetence (i forhold til klassen) og didaktisk kompetence.
Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

SOMMERKONKURRENCE

Tilmeld dig et eller flere af nyhedsbrevene fra Folkeskolens faglige netværk og deltag i lodtrækningen om et ophold for to med ALT betalt. 

Vinderen trækkes d. 25. juni.

Sinatur -konkurrence .1png

Tilmeld dig her