Skolelederformand Claus Hjortdal (til venstre), friskoleformand Peter Bendix (i midten) og Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahl (til højre) diskuterede elevflugten fra folkeskolen i dag på Folkemødet på Bornholm.

Forældre vælger friskoler ud fra ry - og folkeskoler ud fra afstand

Færre forældre vælger folkeskolen, mens flere søger mod private skoler, viser tal fra Danmarks Statistik. Pendulet vender på et tidspunkt, lød vurderingen fra formanden for Friskoleforeningen til debatmøde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Statistik havde inviteret til debat på Folkemødet på Bornholm om, at færre og færre forældre vælger folkeskolen, mens flere og flere vælger en fri- eller privatskole.

Næsten halvdelen af de forældre, der har valgt en fri- eller privatskole til deres barn, svarer, at de har valgt skolen på grund af dens gode ry. Af de forældre, der har valgt en folkeskole, er det kun en fjerdedel, der svarer det samme. Det viste en undersøgelse tidligere på ugen fra netop Danmarks Statistik. 

Næsten halvdelen af friskoleforældrene er utilfredse med folkeskolen

Og selvom antallet af børn på fri- og privatskoler er steget med 28 procent siden 2007, og antallet modsat er faldet med 7 procent i folkeskolen i samme periode, er det ikke en udvikling, som vil vare ved, mente formand for Friskoleforeningen Peter Bendix. 

"Jeg tror, at det vil udjævne sig. Det vil regulere sig med tiden, så vi bliver færre", sagde han, da han blev spurgt til, om han mener, at der bør være en bestemt balance mellem antallet af elever i henholdsvis folkeskolen og på fri- og privatskolerne. 

Friskoleformand: Centraliseringen har ført til for store skoler 

Ifølge Peter Bendix skyldes den nuværende udvikling, at forældrene er kommet længere og længere væk fra skolen, fordi folkeskolerne er blevet for store.

"Jeg tror, at de sidste ti års centralisering i kommunerne har betydning. De har givet større skoleenheder, og det vil forældrene ikke, så de vælger de mindre enheder, hvor de er helt tæt på", sagde han. 

Ny analyse af elevtal: Folkeskolen taber fortsat terræn

Ved sin side havde han skolelederformand Claus Hjortdal og Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahl. Ifølge Claus Hjortdal skyldes flugten fra folkeskolen også, at folkeskolereformen har ført til utilfredse lærere i folkeskolen.

"De seneste år har været præget af politisk usikkerhed. Det har givet utryghed, krig og ballade i folkeskolen. Imens er loven på friskoleområdet forholdsvis tolerant. Så jeres lærere har ikke på samme måde været utilfredse. Så vi har haft en krig at kæmpe med", sagde han. 

Friskoler får højere forældrekarakterer

Resultaterne fra undersøgelsen fra Danmarks Statistik viser også, at hvor forældrene til friskolebørn har valgt en friskole på grund af skolens ry, vælger forældrene til børn i folkeskolen typisk skolen, fordi den er tættes på deres bopæl. 

Reform-konsekvens: Forældre flytter børn på privatskole

Og når forældrene bliver bedt om at rate skolen, giver friskoleforældrene i snit scoren 8,5 ud af 10, mens folkeskoleforældrene giver et lavere snit på 6,8. 

Det fik Claus Hjortdal til at henvise til, at der også findes undersøgelser, som viser en forældretilfredshed i folkeskolen på over 90 procent. 

I Danmarks Statistiks undersøgelse svarer en del forældre også, at de har valgt en friskole på grund af høj faglighed. Men ifølge skolelederformanden er der ikke grundlag for at sige, at fri- og privatskolerne gør eleverne dygtigere.

"Jeg tror, at vi har et problem med historiefortællingen. Der er faktisk ikke nogen, der ved, hvordan fagligheden er i friskolerne. Fordi de er ikke så gode til at komme med i undersøgelserne. Men man ved præcist, hvordan den er i folkeskolerne", sagde han og understegede, at han mener, at undersøgelser beviser, at folkeskolen klarer sig godt i de internationale målinger. 

Friskoleformand: Vores forældre er de samme som folkeskoleforældre

Ifølge friskoleformanden er der faktisk ikke den store forskel på eleverne i folkeskolen og fri- og privatskolerne. 

"Jeg tror sådan set ikke, at der er væsentlig forskel. Vi har fået lavet en analyse på vores skoler, hvor vi har sammenlignet forældrene på vores skoler med forældrene i folkeskolen. Og der er ingen forskel, når vi snakker indkomst og uddannelseniveau. Vi ligner hinanden fuldstændig", lød det fra Peter Bendix.

Claus Hjortdal fortalte, at flugten fra folkeskolen i nogle kommuner har fået nogle kommuner til at kræve, at deres skoler begynder at brande sig på Facebook i konkurrencen mod fri- og privatskolerne. 

Ministeren vil spørge forældre, hvorfor de vælger privatskole

Ifølge Peter Bendix bør der dog ikke være tale om en konkurrence mellem de forskellige skoletyper. 

"Hvorfor skal vi konkurrere mod hinanden? Jeg forstår det simpelthen ikke. Vi bør snakke om én grundskole", sagde han og pegede på, hvad der ville styrke folkeskolen.

"Få nu forvaltningen og politikerne ud af skolegården, så forældrene, lærerne og ledelse kan drive skolen. Det vil være godt for alle".