Folkeskolereform
6   1228

Reform-konsekvens: Forældre flytter børn på privatskole

Skolereformen koster elever i folkeskolen. Privatskolefrekvensen er steget fra 15 procent sidste år til 15,6 procent i 2014. En rundspørge blandt dette års nystartede friskoler viser, at flere forældre er utilfredse med længere skoledage og uroen omkring indførelsen af reformen og derfor flytter deres børn på friskole.

I dag offentliggør Danmarks Statistik, at elevandelen, der går på friskole, er steget fra 15 til 15,6 procent i 2014.

Folkeskolen.dk har været i kontakt med 12 af 13 nystartede friskoler. Og fem ud af de otte privatskoler, som ikke har en særlig profil, fortæller, at folkeskolereformen er en del af årsagen til, at de har fået flere elever end forventet. 

Artiklen fortsætter under banneret

Årsagen er blandt andet skolereformen, fortæller skolelederne. De længere skoledage er ikke populære blandt alle forældre og elever, og mange forældre er også trætte af problemerne omkring implementeringen. Inklusionen nævnes også som en væsentlig årsag til, at forældre flytter deres børn fra folke- til friskole.

På Park Allé Skole i Brøndby havde man planlagt at tage 170 elever ind. Der går nu 203 elever, eller hvad der svarer til 20 procent flere end forventet. Derudover har skolen været nødt til at indføre ventelistestop. Den massive interesse kommer bag på skoleleder Anne Mette Rasmussen.

"Vi er blevet overvældet af interessen. Det er meget positivt og glædeligt. Det er ikke kun på grund af reformen, men den helt sikkert en del af forklaringen fra forældrene", fortæller hun.

Skolen har med vilje valgt at holde undervisningstimetallet lavere end folkeskolens. Det giver mere tid til lærer/pædagog-samarbejde, mener Anne Mette Rasmussen. Der er heller ingen lektiecafé på Park Allé Skole, hvor der er en ideologi om at arbejde lektier ind i undervisningen i stedet for.

Bekymring over lov 409

Reformen sender også Amager-børn fra folke- til privatskole, siger en af de to initiativtagere til Den Grønne Friskole.

"Jeg hører fra forældre på de infomøder, vi holder, at de er nervøse for reformen", siger Karen Maclean.

Der står mere end 600 elever på venteliste til Den Grønne Friskole, der har cirka 40 elever.

"Jeg kunne godt forestille mig, at forældrene er bekymret på grund af lov 409 (om lærernes arbejdstid, red.) og skolereformen og derfor skriver sig op i god tid", siger Karen MacLean.

Og på Hammer Frie Privatskole, hvor de har 63 elever + venteliste mod de forventede 30-35, er skoleleder Line Illum heller ikke i tvivl om, at reformen har betydning for forældrenes valg.

"Vores store elevtal har helt sikkert noget med reformen at gøre. Især stressede lærere, vikardækning, inklusion og at der ikke er fokus på den enkelte elev. Det er blevet mere udtalt efter reformen. Vi kunne tydeligt mærke det, for folk ringer og får deres børn på venteliste nu, fordi deres skolehverdag som konsekvens af reformen er meget værre, end de havde regnet med," siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.562 andre er allerede tilmeldt