Sex & Samfund udgav for fire år siden et gratis materiale til seksualundervisning i specialklasser og -skoler. Både en dansk og en svenske undersøgelse viser, at der er god brug for at styrke eleverne på området.

Unge med funktionsnedsættelse dobbelt så udsatte på sociale medier

Danske fagfolk efterlyser i en ny rapport om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap mere viden om de risici for krænkelser, de unge udsættes for på sociale medier. Det er der god grund til, viser svensk rapport om unges medievaner.

Publiceret

den svenske undersøgelse

Det svenske medieråd har spurgt forældre, om deres børn foreksempel er blevet mobbet eller truet, har modtaget seksuellekommentarer eller har fortalt meget om sig selv på internettet.

Forældre til 13 til 16 årige med handicap svarer i højere gradend gennemsnittet, at deres barn har været offer for et afelementerne:

  • 37 procent siger, at deres barn er blevet socialt isoleret pågrund af brug af internet eller spil (mod 14 procent igennemsnit).
  • 18 procent siger, at deres barn er blevet kontaktet af voksne,som søger seksuel kontakt via internettet (mod fem procent igennemsnit).
  • Dette mønster findes også blandt forældre til 17 til 18-årigemed handicap. Her siger 28 procent, at deres barn har fåetseksuelle kommentarer eller forslag på internettet (sammenlignetmed 10 procent i gennemsnit), og 39 procent svarer, at barnet erblevet mobbet eller truet online eller via mobiltelefon(sammenlignet med 17 procent i gennemsnit).

case fra dialogkort

 Stine er 14 år og har ADHD. Du har observeret, at Stineofte er online både på sin telefon og på institutionens computere.To af Stines veninder kommer og fortæller dig, at Stine chatter medfremmede mænd og mødes med dem. Ifølge veninderne har Stine dyrketsex med flere mænd, hun har mødt via nettet.

  • Hvad siger du til veninderne?
  • Hvad vil du gøre med de oplysninger, du har fået?

Fra Socialstyrelsens dialogkort om forebyggelse, opsporingog håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn medhandicap

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn og unge med fysiske eller mentale handicap udsættes oftere for vold eller seksuelle overgreb end andre børn. Det viser en undersøgelse, som SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd udgav i sidste uge.

Børn med handicap har større risiko for at blive udsat for overgreb

Som led i undersøgelsen har 128 fagpersoner besvaret et spørgeskema, og tre ud af fire vurderer, at sociale medier kan være en kanal til kontakt mellem offer og krænker. Samtidig siger seks ud af ti, at de mangler viden om de sociale mediers betydning for både psykisk vold og seksuelle overgreb.

Det får SFI til at pege på sociale medier som et vigtigt opmærksomhedspunkt, når det gælder forebyggelse og opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap, "da børn med handicap kan være sårbare på nettet, for eksempel fordi de kan være ensomme og via nettet kan få de venner, som måske ellers er svære at finde".

Unge med handicap kontaktes af voksne med seksuelle formål

Den bekymring er værd at tage alvorlig, viser rapporten 'Ungar & medier 2017' fra Statens medieråd i Sverige. For første gang har rådet sat fokus på unge mellem 13 og 16 år med et neuropsykiatrisk handicap, og det viser sig, at de er udsat for mobning og trusler på nettet dobbelt så ofte som gennemsnittet. Hertil kommer, at de oftere udsættes for forsøg på seksuel kontakt fra voksne.

"De er udsat for mobning, trusler og had dobbelt så ofte i forhold til gennemsnittet, og de ender oftere i konflikt med deres forældre om brug af medier. Det er en sårbar gruppe, og vi ser et behov for målrettede indsatser", siger forskningschef Ulf Dalquist fra medierådet til svt.se.

Projektanbefaling: Det bør være obligatorisk for specialskoler at lave en seksualpolitik

23 procent af de unge med handicap svarer, at nogle har været ondskabsfulde eller har mobbet dem på internettet, hvor det tilsvarende tal for gennemsnittet er 11 procent. Hver tiende har været udsat for trusler, hvilket er præcis dobbelt så mange som gennemsnittet. 18 procent er blevet kontaktet online af en voksen med et seksuelt formål. Det er næsten fire gange så mange som gennemsnittet på fem procent.

Unge skal lære at være kritiske

Unge med neuropsykiatriske lidelser har især brug for at kunne være kritiske og for at vide, hvordan de skal agere i forskellige situationer, lyder det fra det svenske medieråd, som er gået i gang med at lave undervisningsmateriale til unge.

Nyt materiale skal hjælpe elever på specialskoler til et godt sex- og kærlighedsliv

I Danmark har Socialstyrelsen netop fulgt undersøgelsen fra SFI op med en håndbog for fagfolk i opsporing og håndtering af vold og overgreb mod børn med handicap. Her skriver Socialstyrelsen, at den virtuelle verden og de sociale medier er et sted, hvor børn både uden og med handicap kan have noget for sig selv, og hvor der er begrænset voksentilstedeværelse.

"Derfor er de sociale medier og det virtuelle rum også et sted, hvor de mennesker færdes, som ønsker at komme i kontakt med børn med henblik på at begå seksuelle overgreb. Det kan eksempelvis være ved at få barnet til at sende billeder af sig selv i afklædt eller nøgen positur, men også i de mere ekstreme tilfælde for at mødes og der begå seksuelle overgreb", hedder det i håndbogen som suppleres af dialogark med dilemmaer, som for eksempel lærere kan tage udgangspunkt i, når de vil sætte fokus på forebyggelse af vold og krænkelser.

Snak med de unge om deres adfærd på nettet

Ligesom den svenske forskningschef konkluderer håndbogen, at børn med handicap har brug for voksne, som kan lære dem, hvordan man bliver god til at vurdere og sortere, være kritisk, kende og genkende og forstå de sociale signaler og spilleregler både på internettet og i den virkelige verden.

"Dette er en særlig udfordring for børn med begrænsede sociale kompetencer, børn med handicap eller børn, som er sårbare, hvis de i forvejen har svært ved at læse egne eller andres udtryk, signaler, faresignaler eller forstå egne eller andres grænser", skriver Socialstyrelsen i håndbogen.

Nyt metodekatalog skal styrke seksualundervisningen på STU

Socialstyrelsen anbefaler, at den enkelte institution forebygger og opsporer ved at skabe rammer for, hvordan børnene styrkes i at færdes på internettet, da det uundgåeligt er en del af det at være barn.

"Snak derfor om adfærd på internettet - den såkaldte 'netikette', hvordan man deler og ikke skal dele oplysninger om sig selv, og hvordan man skal tænke sig om, før man deler billeder af sig selv", lyder anbefalingen.

Du kan se den danske håndbog og den svenske undersøgelse via disse link:

 

Læs mere

Håndbog om forebyggelse, opsporing og håndteringaf vold og overgreb mod børn med handicap

Ungar & medier 2017