Pisa Etnisk
0   1

Pisa Etnisk: Politikere kræver sprogtest og kvoter

Ifølge Pisa Etnisk 2015 er gabet mellem tosprogede elever og elever uden indvandrerbaggrund stort set uændret siden 2009. Politikere vil have sprogtest, mere ansvar fra kommunernes side, nogle foreslår kvoter for tosprogede elever på skolerne.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til Jyllands-Posten, at Folketinget kan blive nødt til at gennemtvinge kvoter for at fordele de tosprogede børn på flere skoler.

"Vi undgår ikke at diskutere kvoter for at stoppe ghettoskoler, hvor fagligheden er kritisk lav. Vi flytter aldrig de tosprogede børn i skolen, hvis de udelukkende går i et andet etnisk miljø, taler arabisk i hjemmet, og forældrene i langt højere grad er arbejdsløse", siger Inger Støjberg.

Artiklen fortsætter under banneret

Men det er ikke regeringens politik, lyder reaktionen fra regeringskollegaen undervisningsminister Merete Riisager, Liberal Alliance, som mener, det forældrenes ansvar, at deres børn taler et godt og flydende dansk, når de møder op i skolen.

Dansk Folkeparti mener heller ikke, kvoter vil løse problemet.

"Det nytter ikke at flytte indvandrereleverne ud på skoler, hvor det faglige miljø er stærkt. Det vil bare skade velfungerende skoler", siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

DF og Socialdemokraterne foreslår sprogtest

Hans kollega Alex Ahrendtsen, der er Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, mener i stedet, at der skal indføres en sprogtest i børnehaveklassen.

"Består de den ikke, skal de ikke have lov til at rykke op i 1. klasse. Så skal man i stedet gå til sprogundervisning, som forældrene skal betale for, indtil man har forbedret sit sprog så meget, at man er klar til 1. klasse. Jeg tror, det er det eneste, der vil få forældrene til at stramme sig an", siger han til Berlingske.

Undervisningsordfører Annette Lind (S) siger også til Berlingske, at politikerne ikke har reageret godt nok. Hun foreslår, at indvandrerbørn skal sprogtestes i toårsalderen, og klarer de sig ikke godt, skal de tvinges i institution.

»Man bliver nødt til at følge børnene meget tidligere og sætte ind tidligt i forhold til sproget. De skal gøres parate, allerede inden de kommer i skole, så de ikke er bagud på point fra starten,« siger Annette Lind.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
875 andre er allerede tilmeldt