Pisa Etnisk: Politikere kræver sprogtest og kvoter

Ifølge Pisa Etnisk 2015 er gabet mellem tosprogede elever og elever uden indvandrerbaggrund stort set uændret siden 2009. Politikere vil have sprogtest, mere ansvar fra kommunernes side, nogle foreslår kvoter for tosprogede elever på skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til Jyllands-Posten, at Folketinget kan blive nødt til at gennemtvinge kvoter for at fordele de tosprogede børn på flere skoler.

"Vi undgår ikke at diskutere kvoter for at stoppe ghettoskoler, hvor fagligheden er kritisk lav. Vi flytter aldrig de tosprogede børn i skolen, hvis de udelukkende går i et andet etnisk miljø, taler arabisk i hjemmet, og forældrene i langt højere grad er arbejdsløse", siger Inger Støjberg.

Men det er ikke regeringens politik, lyder reaktionen fra regeringskollegaen undervisningsminister Merete Riisager, Liberal Alliance, som mener, det forældrenes ansvar, at deres børn taler et godt og flydende dansk, når de møder op i skolen.

Pisa Etnisk: Andengenerationsindvandrerne halter fortsat bagefter

Dansk Folkeparti mener heller ikke, kvoter vil løse problemet.

"Det nytter ikke at flytte indvandrereleverne ud på skoler, hvor det faglige miljø er stærkt. Det vil bare skade velfungerende skoler", siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

Bondo efter Pisa Etnisk: Der er ingen nemme snuptagsløsninger

DF og Socialdemokraterne foreslår sprogtest

Hans kollega Alex Ahrendtsen, der er Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, mener i stedet, at der skal indføres en sprogtest i børnehaveklassen.

"Består de den ikke, skal de ikke have lov til at rykke op i 1. klasse. Så skal man i stedet gå til sprogundervisning, som forældrene skal betale for, indtil man har forbedret sit sprog så meget, at man er klar til 1. klasse. Jeg tror, det er det eneste, der vil få forældrene til at stramme sig an", siger han til Berlingske.

Kora om Pisa Etnisk: Usædvanligt, at første- og andengenerationsindvandrere klarer sig lige godt

Undervisningsordfører Annette Lind (S) siger også til Berlingske, at politikerne ikke har reageret godt nok. Hun foreslår, at indvandrerbørn skal sprogtestes i toårsalderen, og klarer de sig ikke godt, skal de tvinges i institution.

»Man bliver nødt til at følge børnene meget tidligere og sætte ind tidligt i forhold til sproget. De skal gøres parate, allerede inden de kommer i skole, så de ikke er bagud på point fra starten,« siger Annette Lind.