Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum er forfattere til den reviderede forældrehåndbog.

Forældre og lærere får håndsrækning til sund skolestart

Skole og Forældre har sammen med Mejeriforeningen udgivet forældrehåndbogen 'Sund og glad skolestart'. Bogen skal hjælpe både forældre og lærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan være en udfordring for lærere og pædagoger, når de skal navigere i de forskellige spekulationer, der præger nybagte skoleforældre. Det fortæller underviser, ph.d og forfatter Helle Brønnum Carlsen, som har været med til at skrive en opdateret udgave af Mejeriernes Skolemælksordnings forældrehåndbog 'Sund & glad skolestart'.

"Jeg har undervist elever fra 1. til 10. klasse i 32 år. Og jeg har endnu ikke mødt en ny forældreårgang, som ikke var bekymrede for deres børns skolestart. Faktisk oplever jeg en tydelig tendens til øget bekymring hos forældrene gennem de seneste år, og det er helt afgørende for det fremtidige samarbejde mellem skole og hjem at imødekomme forældrenes bekymringer med konkrete værktøjer fra starten", lyder det fra Helle Brønnum Carlsen i en pressemeddelelse.

Bogen giver forældrene råd til, hvad de kan gøre for at give deres børn de bedste muligheder for at lære og trives i skolen. Børnehaveklasselederne er ofte dem, som må svare på alt fra madpakkeråd til aktivitetsniveau. Og her kan bogen hjælpe medarbejderne på skolerne.  

 "I forældrehåndbogen kan forældrene selv finde svar på det meste, ligesom medarbejderne kan få et indblik i, hvordan man kan etablere gode samarbejder for at støtte op om børnenes skolestart," siger Helle Brønnum Carlsen.

Næring til læring

Helle Brønnum Carlsen har foruden sin undervisningserfaring en ph.d. i Mad og Æstetik. Erfaringerne har hun brugt til de opskrifter og sundhedsråd, som forældrehåndbogen også rummer. Ifølge Helle Brønnum Carlsen bygger en sund og glad skolestart nemlig i høj grad på, at eleverne får den rigtige næring både derhjemme fra morgenstunden og i løbet af skoledagen.

Netop dette fokus på næring til læring er en af de primære årsager til, at Mejeriernes Skolemælksordning i år har udarbejdet en revideret version af forældrehåndbogen: 

"Vi har udgivet forældrehåndbogen siden 2007, og i år har vi valgt at revidere bogen for at få mere fokus på næring til læring. Det er et emne, vi oplever, fylder meget hos både skoler og forældre i dag. I bogen tager vi et bredt perspektiv på begrebet sundhed, og forfatterne taler derfor både om søvn, mobning, motion, mad- og drikkevaner. Det er alt sammen emner, som vi anser som vigtige i forhold til de nye børnehaveklasser," fortæller Louise Poulsen, der er projektleder hos Mejeriforeningen.

Skoler kan bestille håndbogen gratis via dette link: 

Læs mere

Hent forældrehåndbogen gratis her