LA vil ikke give skolen flere penge til elevernes trivsel

Liberal Alliances Henrik Dahl var eneste repræsentant for regeringen, da Danske Underviserorganisationers Samråd i går havde inviteret til høring og debat om unges trivsel – eller mangel på samme – i skolens karakterræs.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Henrik Dahl var oppe mod Enhedslistens Jakob Sølvhøj, SF's Jacob Mark, Alternativets Carolina Magdalene Maier samt Radikale Venstres Marianne Jelved.

I et oplæg til debatten skrev underviserorganisationerne, at jagten på gode karakterer og på at præstere godt i skolen optager mange elever.

"Det individuelle præstationspres tvinger i stigende grad eleverne til at fokusere på resultater i opgaver og test frem for at dyrke nysgerrigheden efter ny viden og glæden ved at lære i et fællesskab", kunne man læse.

Blå mod rød

Det var gårsdagens politiske panel i vid udstrækning enig med lærerforeningerne i. F.eks. sagde Carolina Magdalena Maier, at "konkurrencetankegangen er gået for langt", og at "karakterer er et fint redskab til nogle ting, men det må ikke blive et styringsredskab".

Skoleudspil fra Alternativet: Vi vil sætte skolen fri

Hun blev bakket op af Jacob Mark. SF ønsker mindre fokus på karakterer og mere fokus på skolens formålsparagraf: Lyst til læring og lyst til demokrati.

"Man stresses som menneske, når man styres," sagde han.

Marianne Jelved vil heller ikke have for meget styring og måling i skolen.

"For hvad er en god skole?," spurgte hun og svarede selv.

"Det er, når man som elev anerkendes som en, der er velkommen i fællesskabet."

"Vi lever i et OECD-samfund. Vores problem er, at alle mål er blevet økonomiske," sagde Marianne Jelved og kritiserede nogle meget berømte tests.

"Pisa var noget andet, end vi troede. Vi må ud af konkurrencestaten."

LA: Dårlig opdragelse er en væsentlig faktor

Henrik Dahl gik i en lidt anden retning og rettede i stedet skytset mod dårlig opdragelse - et element, Dahl og Liberal Alliance mener underbelyses i diskussionen om trivsel i skolen.

"Der er for mange problemer med opdragelsen i dag," sagde han og henviste til Per Schultz Jørgensens skriverier om netop opdragelse.

Dahl mener, at skolen og uddannelsessystemet som helhed er blevet for sløvt:

"I gamle dage skulle man lære latin for at klare sig gennem gymnasiet. I dag er det nærmest umuligt at dumpe Humaniora på Universitetet," fortsatte Henrik Dahl for at understrege sit syn på skolens udfordringer.

Erhvervsrettede uddannelser skal have et bedre ry

Der var bred enighed blandt panelet om, at flere elever skal have lyst til at søge ind på de erhvervsrettede uddannelser.

"Vejen til dem er forvirrende. Mange er i tvivl om, hvad adgangskravet egentlig er," lød det fra salen. Henrik Dahl kvitterede og sagde, at han godt tænke sig mere fokus på erhvervsuddannelser "og mindre fokus på gymnasier og folkeskole."

Carolina Magdalena Maier supplerede:

"Der er ikke meget fokus på ikke-boglige fag i skolen, og der skal der laves om på. Håndværker- og designlæreren er aldrig med til skole-hjem-samtaler, det er altid dansk- og engelsklæreren," sagde Maier, hvis parti netop har lanceret et nyt folkeskoleudspil, der skal bringe "mere åndelighed og dannelse ind i folkeskolen."

Højtravende paroler

Til sidst blev undervisningsordførerne på opfordring fra ordstyrer, uddanmelsesredaktør Jacob Fuglsang, en anelse mere konkrete om, hvordan skolerne skal håndtere trivselsudfordringerne.

"Vi skal have de reformer, der allerede er vedtaget, til at fungere bedre. I starten fungerer alting ikke optimalt, og det må man så rette op på," sagde Henrik Dahl.

Enhedslistens Jakob Sølvhøj brugte sin taletid på at tale dunder mod besparelser.

"Man gør det helt forkerte i dag. Der er helt konkret brug for voksenrelationer, og det løser man ikke ved at skære på skolens budget," sagde han.

Marianne Jelved ville skrue gevaldigt op for pengestrømmen til uddannelsessystemet, lød det til.

"Jeg synes, alle skal have lov at gå i gymnasiet, og så kan man tage på handelsskole bagefter, hvis man vil," sagde hun, hvilket fik Jacob Fuglsang til at konstatere, at Radikale Venstre nok ikke får finansministerposten i en kommende regering, som ifølge Marianne Jelved bliver med Mette Frederiksen i spidsen.

UU-formand: Uddannelsesparathed er ikke en dom