"Det principielt er problematisk, at folkeskolelovens bestemmelser om kvalifikationskrav til undervisere ikke tager højde for, at kvalifikationskravene i praksis ikke altid er mulige at opfylde", skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til Undervisningsministeriet.

Ombudsmand: Ikke-læreruddannede vikarer skal lovliggøres

Det stemmer ikke overens med folkeskoleloven, når skoler ansætter undervisere uden en læreruddannelse, for eksempel unge, som alene har en studentereksamen. Men det finder i høj grad sted alligevel. Derfor opfordrer ombudsmand Jørgen Steen Sørensen nu Undervisningsministeriet til at udarbejde et lovforslag, så praksis får hjemmel i loven.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ombudsmandens sag udspringer af en konkret klage fra et forældrepar, som var utilfreds med, at deres søn skulle undervises i matematik og naturfag af en vikar uden læreruddannelse. Vikaren skulle tillige have en delt klasselærerfunktion. Forældrene valgte at flytte deres søn fra skolen, men ombudsmanden rejste derefter spørgsmålet om lovgrundlaget for brugen af personer uden læreruddannelse eller anden relevant uddannelse.

"Jeg har forståelse for folkeskolernes vanskeligheder med at finde uddannet lærerkraft, men grundlæggende er det problematisk, at loven stiller krav til undervisernes uddannelse, som ikke bliver fulgt. Enten bør man følge loven, eller også bør man lave den om. Jeg har nu henstillet til ministeriet at tage initiativ til en lovændring", siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Uuddannede lærere kan anvendes i begrænset omfang

I oktober sidste år understregede daværende undervisningsminister Christine Antorini (S) i et svar til SF's Annette Vilhelmsen, at kommunerne er forpligtede til at foretrække uddannede lærere til både ledige job og vikariater. Er det helt umuligt at skaffe uddannede vikarer, kan man i begrænset omfang anvende lærerstuderende og andre.

Antorini: Kommunerne skal gå efter uddannede lærere som vikarer

I brevet til Undervisningsministeriet henviser Jørgen Steen Sørensen til en artikel, som Jyllands-Posten bragte den 29. august i år på grundlag af oplysninger fra Danmarks Statistik.

Hver femte lærer er ikke læreruddannet

Det fremgår af artiklen, at der i november 2013 var i alt 55.370 ansatte lærere i den danske folkeskole, hvoraf 45.020 havde en uddannelse som folkeskolelærer. 4.400 lærere havde en anden mellemlang eller lang videregående uddannelse, mens omkring 4.000 lærere havde gymnasiet som deres højeste fuldførte uddannelse.

Fast og langvarig praksis kan ikke udledes af loven

Lovens bestemmelser om kvalifikationskravene til underviserne gælder også for vikarer, understreger Jørgen Steen Nielsen.

Undervisningsministeriet har imidlertid forklaret Ombudsmanden, at der er  en fast og meget langvarig praksis, der allerede var gældende før 1993, da kompetencen til at ansætte lærere blev overført fra staten til kommunerne.

København: Vi vil da helst have lærere som vikarer

"Uanset at den praksis, som ministeriet har beskrevet, har været fulgt i en længere årrække, kan den hverken udledes af folkeskolelovens ordlyd eller af forarbejderne til den gældende lov. Hertil kommer, at der heller ikke i folkeskoleloven er bemyndigelse til, at ministeriet ved bekendtgørelse kan fravige lovens kvalifikationskrav", konstaterer Jørgen Steen Sørensen i brevet til ministeriet.

På den baggrund er det fortsat hans opfattelse, at det principielt er problematisk, at folkeskolelovens bestemmelser om kvalifikationskrav til undervisere ikke tager højde for, at kvalifikationskravene i praksis ikke altid er mulige at opfylde. Ministeriet har på forhånd meddelt Ombudsmanden, at man vil være indstillet på at imødekomme en henstilling om at søge folkeskoleloven præciseret.

Se Ombudsmandens henstilling til Undervisningsministeriet via linket til højre.

Ellen Trane: Lovændring om vikarer vil ikke få praktisk betydning

Læs mere

Ombudsmandens henstilling tilUndervisningsministeriet

Powered by Labrador CMS