Skolepolitik (Christiansborg)
8   581

Ombudsmand: Ikke-læreruddannede vikarer skal lovliggøres

Det stemmer ikke overens med folkeskoleloven, når skoler ansætter undervisere uden en læreruddannelse, for eksempel unge, som alene har en studentereksamen. Men det finder i høj grad sted alligevel. Derfor opfordrer ombudsmand Jørgen Steen Sørensen nu Undervisningsministeriet til at udarbejde et lovforslag, så praksis får hjemmel i loven.

Ombudsmandens sag udspringer af en konkret klage fra et forældrepar, som var utilfreds med, at deres søn skulle undervises i matematik og naturfag af en vikar uden læreruddannelse. Vikaren skulle tillige have en delt klasselærerfunktion. Forældrene valgte at flytte deres søn fra skolen, men ombudsmanden rejste derefter spørgsmålet om lovgrundlaget for brugen af personer uden læreruddannelse eller anden relevant uddannelse.

"Jeg har forståelse for folkeskolernes vanskeligheder med at finde uddannet lærerkraft, men grundlæggende er det problematisk, at loven stiller krav til undervisernes uddannelse, som ikke bliver fulgt. Enten bør man følge loven, eller også bør man lave den om. Jeg har nu henstillet til ministeriet at tage initiativ til en lovændring", siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Artiklen fortsætter under banneret

Uuddannede lærere kan anvendes i begrænset omfang

I oktober sidste år understregede daværende undervisningsminister Christine Antorini (S) i et svar til SF's Annette Vilhelmsen, at kommunerne er forpligtede til at foretrække uddannede lærere til både ledige job og vikariater. Er det helt umuligt at skaffe uddannede vikarer, kan man i begrænset omfang anvende lærerstuderende og andre.

I brevet til Undervisningsministeriet henviser Jørgen Steen Sørensen til en artikel, som Jyllands-Posten bragte den 29. august i år på grundlag af oplysninger fra Danmarks Statistik.

Det fremgår af artiklen, at der i november 2013 var i alt 55.370 ansatte lærere i den danske folkeskole, hvoraf 45.020 havde en uddannelse som folkeskolelærer. 4.400 lærere havde en anden mellemlang eller lang videregående uddannelse, mens omkring 4.000 lærere havde gymnasiet som deres højeste fuldførte uddannelse.

Fast og langvarig praksis kan ikke udledes af loven

Lovens bestemmelser om kvalifikationskravene til underviserne gælder også for vikarer, understreger Jørgen Steen Nielsen.

Undervisningsministeriet har imidlertid forklaret Ombudsmanden, at der er  en fast og meget langvarig praksis, der allerede var gældende før 1993, da kompetencen til at ansætte lærere blev overført fra staten til kommunerne.

"Uanset at den praksis, som ministeriet har beskrevet, har været fulgt i en længere årrække, kan den hverken udledes af folkeskolelovens ordlyd eller af forarbejderne til den gældende lov. Hertil kommer, at der heller ikke i folkeskoleloven er bemyndigelse til, at ministeriet ved bekendtgørelse kan fravige lovens kvalifikationskrav", konstaterer Jørgen Steen Sørensen i brevet til ministeriet.

På den baggrund er det fortsat hans opfattelse, at det principielt er problematisk, at folkeskolelovens bestemmelser om kvalifikationskrav til undervisere ikke tager højde for, at kvalifikationskravene i praksis ikke altid er mulige at opfylde. Ministeriet har på forhånd meddelt Ombudsmanden, at man vil være indstillet på at imødekomme en henstilling om at søge folkeskoleloven præciseret.

Se Ombudsmandens henstilling til Undervisningsministeriet via linket til højre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ