Det handler om at eleverne har personlige, sociale og faglige kompetencer, ikke blot om de er uddannelsesparate, siger Jørn Højer-Pedersen, DLF

DLF: 10. klasse skal fortsat være en del af folkeskolen

Fælles Mål for 10. klasse har været ude til en forhøring. Her udtrykker DLF bekymring, fordi Undervisningsministeriets materiale i første udkast reducerer 10. klasse til et spørgsmål hovedsagelig om uddannelsesparathed. DLF understreger, at formålsparagraffen og hele dannelsesbegrebet også gælder 10. klasse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"10. klasse er ikke alene for elever, der ikke er uddannelsesparate, men for alle unge, "som efter grundskolen har behov for yderligere faglig kvalificering og afklaring af uddannelsesvalg for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse", skriver DLF til Undervisningsministeriet og fremhæver, at dette står i folkeskolelovens paragraf 19a.

Folkeskolens formålsparagraf omfatter også 10. klasse. Det er efter foreningens opfattelse meget væsentligt at fastholde det brede, alment dannende formål, som formålsparagraffen lægger op til, også for 10. klasse, skriver DLF's Skole og uddannelsespolitiske udvalg.

Nye Fælles Mål for 10. klasse indeholder tre nye fag

Konsulent i DLF Jørn Højer-Pedersen understreger, at 10. klasse ikke alene er for elever, der ikke er uddannelseparate, sådan som første udkast beskriver det.

"Det er elevernes ret sammen med forældrene at vælge 10. klasse. Det er ikke kun et spørgsmål om at blive uddannelsesparat. Eleverne skal også være livsduelige og aktive samfundsborgere. I dag vælger omkring halvdelen af en ungdomsårgang 10. klasse enten i folkeskolen eller på efterskole. Det hele handler om, at eleverne har personlige, faglige og sociale kompetencer. Ikke kun om de er uddannelsesparate. Der er ikke noget galt i at være i tvivl, når man er ung. 10. klasse er med til at forhindre elevens fejlvalg af uddannelse og erhverv, og det år kan styrke elevens selvtillid", siger Jørn Højer-Pedersen.

Antorini: Vi har ikke planer om at ændre 10. klasse

DLF skriver i sit forhørings-svar til ministeriet, at der i faget dansk er sket en uhensigtsmæssig stærk forvridning i retning af erhvervs- og uddannelsesorientering. Og i forslaget til læseplan for samfundsfag står: "formålet med 10. klasse er, at eleverne kan blive afklarede ift. deres uddannelsesvalg og yderligere faglige kvalificering".

DLF mener, at denne formulering indsnævrer formålet med faget.

"Eleverne skal ikke bare lære at læse manualer til det erhverv, de eventuelt vælger. De skal fortsat læse alle typer af tekster - for eksempel også litteratur", understreger Jørn Højer-Pedersen.

Powered by Labrador CMS