Specialundervisning
0   588

Ordblindetest klar til at blive præsenteret på gratis møder

Undervisningsministeriet lancerer i slutningen af januar en længe ventet test, som kan identificere ordblinde fra 3. klasse til universiteterne. Testen skal sikre en ensartet dokumentation af ordblindes vanskeligheder, uanset hvor i landet de bor, og præsenteres for læsevejledere og -konsulenter på tre regionale møder.

Der har manglet en fælles praksis for, hvordan man identificerer elever med ordblindhed, både på tværs af kommunegrænser og i uddannelserne. Blandt andet har der været kritik af, at nogle skoler og kommuner ikke anerkender begrebet ordblindhed og derfor heller ikke tester elever for det.

Undervisningsministeriet har derfor fået udviklet en test, så elever med ordblindhed kan få en sikker og ensartet dokumentation af deres vanskeligheder - uanset hvor i landet de bor, og hvor i uddannelsessystemet de befinder sig.

"Vi ved, det er vigtigt at hjælpe børn og unge med ordblindhed tidligt. Ved at sætte ind, så snart vi opdager problemet, sikrer vi en fagligt stærk folkeskole for alle", sagde undervisningsminister Christine Antorini (S) om beslutningen om at udvikle en ny ordblindetest i foråret 2012.

Tre regionale møde for læsevejledere omkring månedsskiftet

Artiklen fortsætter under banneret

Arbejdet med at udvikle testen er nu så langt, at Undervisningsministeriet kan lancere den i slutningen af januar.

Her foregår møderne

  • Mandag den 26. januar på University College Sjælland i Roskilde med plads til 220 deltagere.
  • Mandag den 2. februar på University College Nordjylland i Aalborg med plads til 180 deltagere.
  • Torsdag den 5. februar på VIA University College i Horsens med plads til 200 deltagere.

Alle tre møder begynder kl. 15 og varer til 17.30. Det er gratis at deltage, og tilmelding foregår efter princippet om først til mølle via linket til højre for artiklen.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår testen bliver offentliggjort, men ministeriet inviterer læsevejledere i grundskolen og på ungdomsuddannelser samt kommunale læsekonsulenter til tre regionale møder om testen.

Ekstra infomøde om ordblindetesten i Søborg

Undervisningsministeriet har arrangeret tre informationsmøder om den kommende ordblindetest - et på Sjælland og to i Jylland. Interessen er så stor, at de 220 pladser til informationsmødet i Roskilde på mandag den 26. januar blev revet væk på få dage. Undervisningsministeriet har derfor oprettet et ekstra informationsmøde dagen efter i Søborg ved København:

  • Tirsdag den 27. januar på Professionshøjskolen UCC i Søborg med plads til 300 deltagere. Mødet begynder kl 15 og varer til 17.30. Det er gratis at deltage og tilmelding foregår efter princippet om først til mølle via linket til højre for artiklen. Linket til mødet i Søborg bliver dog først åbnet i løbet af i morgen eller overmorgen.
Faktaboks tilføjet mandag den 19. januar kl. 9.12

Møderne foregår i dagene omkring månedsskiftet. Læringskonsulent Trine Nobelius fra Center for Udvikling af Folkeskolen og fuldmægtig Stina Kjær Madsen fra Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen fortæller om baggrunden for den nye test og intentionerne med den. Derefter holder en medarbejder fra Center for Læseforskning oplæg om indhold og testresultater. Der bliver også mulighed for at stille spørgsmål.

Opgaver med forskellige sværhedsgrader

Center for Læseforskning på Københavns Universitet vandt for to år siden opgaven med at udvikle "Ordblindetest på tværs af uddannelser". Dengang sagde lektor og tovholder Mads Poulsen:

"Der er vist ingen andre, som har prøvet at udvikle en test, der skal kunne bruges fra 3. klasse til universitetsniveau, så det bliver en stor udfordring. Vi vil lave en række opgaver med underliggende delopgaver, der får forskellige sværhedsgrader, så både eleven i 3. klasse og den studerende på universitetet bliver udfordret. Hvis de altså er ordblinde".

Du kan tilmelde dig informationsmøderne via linket til højre for artiklen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt