Afgangsprøver
5   929

Minister-udspil: Mere skolegang og mindre prøvetid i 9. klasse

Den 24. april næste år får 9.-klasse-eleverne at vide, hvilke udtræksfag, de skal til afgangsprøve i, og derefter er der skriftlige prøver fra 4. maj til 13. maj og mundtlige fra 1. til 24. juni. Hele det forløb skal forkortes, mener undervisningsministeren, så der bliver tid til mere skolegang.

Prøvesystemet skal gøres mere effektivt, så der frigives mere tid til undervisning og samvær mellem elev og lærer, hedder det i det politiske udspil til ændring af afgangsprøverne, som undervisningsminister Christine Antorini nu fremlægger for folkeskoleforligspartierne. Det skal blandt andet ske ved at rykke de skriftlige prøver længere hen mod de mundtlige. "Det giver et mere sammenhængende skoleår for eleverne, og mere undervisning op til prøverne kan finde sted".

For at bevare elevernes motivation for alle fag også i den allersidste periode af folkeskolen, vil undervisningsministeren også rykke tidspunktet for, hvornår eleverne får at vide, hvilke fag, de skal op i, og hvilke de ikke bliver prøvet i. 

Samtidig vil ministeren lukke helt ned for muligheden for at gennemføre færdighedsafgangsprøver på papir, efterhånden som de bliver digitaliseret. Der er stadig enkelte skoler, der gennemfører de skriftlige afgangsprøver i biologi og geografi på papir, og det er den mulighed, ministeren nu vil lukke ned. I 2015 bliver det for første gang muligt for skolerne at vælge at gennemføre prøven i færdighedsregning digitalt, mens kun pilotskoler afprøver en digital selvrettende prøve i retskrivning og læsning. De prøver skal altså ifølge udspillet helt erstatte papirprøverne og dermed spare resurser både i ministeriet og på skolerne.

"Det er oplagt at lave digitale prøver i de færdighedsbetonede prøver, for der er ingen grund til, at lærerne bruger tid på at rette den type prøver", forklarer ministeren i Berlingske i dag.

Artiklen fortsætter under banneret


Til eksamen i "åben skole"

Folkeskolereformens nye "åbne skole" har også fået en plads i ministerens udspil til nye prøveformer. Hun foreslår et to-årigt forsøgsprogram fra næste skoleår med nye prøveformer, hvor prøveoplæggene til mundtlige prøver tager form af opgaver forankret i et partnerskab mellem skolen og lokale virksomheder, institutioner eller foreninger.

Til sommer er det valgfrit for skolerne, om de vil afvikle de nye projektorienterede prøveformer i kristendomskundskab, samfundsfag og historie eller den ældre mundtlige prøveform. Nu lægger ministeren op til, at de projektorienterede prøveformer skal være den obligatoriske model fra 2016.

Forsøg med prøve i indvandrersprog

På samme måde vil ministeren gøre forsøget med nye prøver i dansk skriftlig fremstilling permanent. Her vil eleverne have adgang til internettet undervejs. Samtidig foreslår hun et forsøgsprogram med adgang til nettet, når eleverne skal skrive stil i engelsk og tysk/fransk ved afgangsprøven. Det sidste udspil går på, at man skal kunne komme til eksamen i andre valgfag end madkundskab og håndværk og design. Her foreslår ministeren et to-årigt forsøgsprogram med tre-fire centralt fastsatte valgfag i praktiske fag og fremmedsprog. Det kan for eksempel være teknologi, sundhed og sociale forhold, motorlære og byggeværksted samt sprogfag, som elever kan vælge på efterfølgende ungdomsuddannelse samt  indvandrersprog.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.502 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.075 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.177 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.496 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)