KL fastholder, at de varetager kommunernes interesse, når de fraråder lokalaftaler - på trods af at flere kommuner har indgået aftaler.

Byrådspolitiker: KL udsender ”propaganda” om lærer-arbejdstid

Niclas Bekker, der er viceborgmester i Greve, er forarget over e-mail fra KL, der entydigt fraråder lokalaftaler om lærernes arbejdstid. ”Der er ingen i dette land, som er i tvivl om KL's ønske og retning, men det virker som ren propaganda”, siger han – se anbefalingerne fra KL her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niclas Bekker (S) er "voldsomt provokeret". Det er 2. viceborgmesteren fra Greve blevet, efter han har modtaget et argumentationskatalog fra kommunernes interesseorganisation, KL. KL fraråder entydigt at der indgås lokale aftaler om lærernes arbejdstid (læs kataloget via link til højre for artiklen).

"Jeg synes, det er rigtig vigtigt at huske, at vi, der sidder som politikere, skal have sagerne belyst fra begge sider, så vi ved, hvad vi skal tage stilling til", siger Niclas Bekker til folkeskolen.dk. Han mener, at KL skal trække sig og give beslutningstagerne plads.

Enighed om lærernes arbejdstid i København

"Der er ingen i dette land, som er i tvivl om KLs ønske og retning, men det virker som ren propaganda, at man sender noget, der kun viser den ene side. Politikerne ude i kommunerne bestemmer. Og KL er en interesseorganisation, der varetager vores interesser. Men KL er ikke - og vil aldrig være - dem, der tager de politiske beslutninger", siger Niclas Bekker. Han fortsætter:

"På denne måde virker det meget magtdemonstrativt. Som om der ikke er nogen derinde, der skal tabe ansigt", siger han og understreger, at det må være op til den enkelte kommune, hvordan de vil lave den bedste løsning indenfor lovens rammer.

For Niclas Bekker virker det modsat hensigten at blive rådgivet så ensidigt.

"Man bliver næsten mere interesseret i, hvordan vi kan komme udenom. De har forhandlet nogle ting, det er afsluttet. Der er lavet en lovgivning - og så har vi en bane og nogle rammer, hvor vi selv må tage stilling. Det er ikke noget, KL bestemmer", siger han.

Aarhus-lærere får arbejdstidsaftale

KL: Vi varetager kommunernes interesse

Steen Christiansen (S) er borgmester i Albertslund og næstformand i KL's Løn og Personaleudvalg. Han er enig i, at det er op til den enkelte kommune at beslutte, om der skal indgås lokalaftaler, men han er uenig i, at KL's kommunikation er for ensidig.

"Nej, det synes jeg ikke. Det er sådan, at KL skal varetage kommunernes interesser. Både i forhold til lovgiverne og i forhold til kommunernes egne interesser - det gør vi på folkeskoleområdet, og det gør vi på en række andre områder. Så det vi gør her, det er et at varetage kommunernes interesse, det er sådan set også det, kommunerne betaler KL for at gøre", siger Steen Christiansen.

En række kommuner har valgt at indgå lokalaftaler, blandt andet i Silkeborg, hvor skolechef Huno Jensen i forbindelse med "Silkeborg-aftalen" sagde:

"Vi har en folkeskole, som bygger på tillid mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og ledelse. Silkeborgaftalen gør, at skolerne nu kan fokusere på den nye skolereform, og hvordan vi skaber en bedre skole frem for at diskutere arbejdstid".

Silkeborg-aftale sikrer lærerne individuel forberedelse

Der er altså nogen kommuner, der ikke mener, at det er i deres interesse at undgå lokalaftaler, kunne KL ikke kommunikere mindre enøjet?

"Det er ikke et spørgsmål om at være enøjet. Det er spørgsmål om at fortælle, hvad er det, folketinget har vedtaget: Folketinget har klart vedtaget, at intentionen med denne lovgivning er ikke at lave lokale aftaler. Og folketinget har også i bemærkningerne til lov 409 tilføjet, at man vil følge udviklingen. Det betyder selvfølgelig, at vi som kommuner skal agere i overensstemmelse med de intentioner og det lovgrundlag, som vi har. Og folketingets udmeldinger meget bredt - fra SF til Dansk Folkeparti - er meget klare, og det er så det, KL gør opmærksom på."

Aftale: Loft over undervisningstiden i Lyngby-Taarbæk

Signalet er meget klart

Da lovforslaget blev behandlet i folketingssalen sagde SF's ordfører, Penille Vigsø Bagge, følgene i sin ordførertale: "Jeg er særlig glad for, at det nu bliver muligt også at lave lokale aftaler".

Steen Christiansen mener dog, at intentionen med loven er, at lokalaftaler skal undgås.

I hæfter jer meget ved bemærkningerne til loven, men selve loven har jo netop muligheden for at indgå lokalaftaler?

"Hvis du lytter til, hvordan vi agerer i øvrigt i forhold lovgivning, så er lovgivning selvfølgelig gældende, men man lægger også mærke til, hvad det er, der er gjort af bemærkninger til det lovgivningsarbejde, der foreligger. Det er faktisk retningsgivende for den måde, man skal fortolke loven - og signalet er meget klart i de her bemærkninger", siger han.

Se de to notater, som KL har sendt rundt, via linket til højre for artiklen.

Nu begynder slagsmålet om lokale arbejdstidsaftaler