"Hvor lærernes forberedelse til timerne skal foregå – om det er på værtshuset, biblioteket eller på månen – det er ikke noget, vi blander os i", siger SF's Pernilel Vigsø Bagge og fastholder også, at man godt kan indgå lokale arbejdstidsaftaler

Nu begynder slagsmålet om lokale arbejdstidsaftaler

Allerede i torsdags, inden lovindgrebet i lærerkonflikten overhovedet var vedtaget, har KL sendt en instruks ud til samtlige borgmestre om, at der ikke længere skal indgås lokale arbejdstidsaftaler. Tag jer ikke af det, lyder budskabet til kommunalpolitikere og lærerkredse fra SF’s skoleordfører Pernille Vigsø Bagge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er særlig glad for, at det nu bliver muligt også at lave lokale aftaler", sagde Pernille Vigsø Bagge i sin ordførertale ved førstebehandlingen af lovindgrebet i fredags.

"Det er og skal være en reel mulighed for kommunerne at indgå lokale aftaler om lærerens arbejdstid. Vi skal ikke med vores overenskomst-lov overrule det politiske niveau i kommunerne", fastholder Pernille Vigsø Bagge over for folkeskolen.dk "Hvis en kommunalbestyrelse har lyst til at indgå en lokalaftale, skal den kunne gøre det, og jeg vil vædde med, at for eksempel Aarhus ikke har tænkt sig at rive den aftale over, man har forhandlet på plads".

Kredsformænd satser på lokale aftaler

I sit borgmesterbrev henviser KL til regeringens ord om, at det "ikke er intentionen, at adgangen til at indgå lokale aftaler skal bruges til at indgå aftaler, som begrænser ledelsesretten i forhold til at lede og fordele arbejdet. I forbindelse med implementeringen af de nye arbejdstidsregler på undervisningsområdet vil der derfor være fokus på, at der ikke indgås lokale aftaler, der genindfører de aftalebindinger på, hvad lærerne skal lave i deres arbejdstid, som foreslås ophævet med lovforslaget".

Pernille Vigsø Bagge ser dog ingen begrænsninger for, hvad man kan aftale lokalt enten mellem kommunalbestyrelse og lærerkreds eller lokalt på den enkelte skole, selvom regeringen og KL altså lægger vægt på, at ledelsesretten skal forblive hos lederne. Hvis man for eksempel ønsker en fast forberedelsesfaktor, så skal man kunne gøre det: "Det kan jo godt være, at den enkelte skoleleder har en interesse i det".

Lyngby-Taarbæk overvejer at beholde lokalaftalen

I Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København har Vigsø Bagges lokale partifæller lagt op til, at den lokale arbejdstidsaftale skal fortsætte og lærerne have lige så meget tid til at forberede undervisningen, som de har i dag:

"I Lyngby-Taarbæk har vi landets bedste skoler og et gunstigt samarbejde med lærerforeningen lokalt", siger SF-kommunalbestyreslesmedlem Morten Normann Jørgensen. Han vil ikke være med til, at lærerne skal undervise mere med mindre forberedelsestid.  "Vi ligger allerede under, hvad jeg mener, vi burde, og mere undervisning er ikke i sig selv en kvalitet", siger han.

De Konservative i Lyngby-Taarbæk er positive over for at lave en lokalaftale om lærernes arbejdstid, men gruppeformand Sofia Osmani vil ikke lægge sig fast på, hvordan den skal se ud. 

"Vi har en god lokalaftale, men for os er der altid fornuft i at se på, om tingene kan gøres endnu bedre. Derfor vil vi ikke på forhånd afskrive at gøre brug af de nye muligheder, regeringsindgrebet giver." Forberedelse på månen - eller på værtshus Pernile Vigsø Bagge understreger over for folkeskolen.dk: "Selvom KL har nogle ønsker om, at lærerne skal være til stede på skolerne ud over deres undervisningstid, så er det ikke noget, vi har drøftet hverken i forberedelen af lovindgrebet eller i forligskredsen: "Hvor lærernes forberedelse til timerne skal foregå - om det er på værtshuset, biblioteket eller på månen - det er ikke noget, vi blander os i!"