Tosprogede
0   908

Basisviden skal være på plads – og overliggeren ligge højt

Et kompetencecenter af vejledere står i spidsen for den faglige udvikling på Strandgårdskolen.

Tomas Højgaard hedder den ene af fædrene til de otte matematiske kompetencer, der blev lanceret i 2002. I stedet for at sende nogle af Strandgårdskolens matematiklærere på efteruddannelses hos ham har matematikfagteamet med vejlederne Niels Olesen og Nina Jacobsen i spidsen hyret Tomas Højgaard til at gennemføre et forløb med skolens matematiklærere, hvor de arbejder med én kompetence ad gangen. Og til næste år har alle skolens klasser en kompetencebaseret årsplan for matematik.

»Vi skal væk fra 'Hvad skal vi lave? Vi tager et emne om vand' og hen til 'Hvad skal vi lære?'« fortæller Niels Olesen.

På Strandgårdskolen er der ikke et fagudvalg, hvor matematiknørderne sidder. I stedet er der et fagteam, hvor matematiklærere helt ned til 0. klasse er med. Der er ikke fagteam for alle fag hvert år, men alle lærere er med i mindst ét fagteam, og alle har mulighed for at få hjælp og inspiration af en vejleder. Der er en udeskolevejleder, en inklusionsvejleder, som i øvrigt er pædagog, ikke lærer, to skole-hjem-vejledere, to læsevejledere, en vejleder i dansk som andetsprog og to matematikvejledere. Tilsammen udgør de skolens kompetencecenter.

Læsevejlederne Mette Aaskilde og Mimi Skovgård står for den årlige læsetest af alle elever, de holder læsekonference, og de tilbyder hjælp med forskellige undervisningsforløb og kommer og assisterer på efterspørgsel fra kollegerne. Som på de fleste andre skoler er læseniveauet blevet markant bedre i indskolingen.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det bliver også langsomt, men sikkert, bedre på mellemtrinnet, men det er stadig dér, mange møder muren i form af længere og sværere tekster«, fortæller Mette Aaskilde.

Når journalisters og politikeres kritiske blik rettes mod testresultater og karakterer, og da Strandgårdskolen sidste år havnede på den famøse liste over skoler, der ikke lever op til Undervisningsministeriets kvalitetskrav, ærgrer skolen sig lidt over egen succes:

»Vi får mange elever ind på de højere klassetrin, som har haft problemer på deres tidligere skole. De kommer, fordi de har hørt, at vi er gode til at inkludere«, fortæller souschef Kristian Evendt. »Blandt vores egne elever ligger vores karakterer nu som et U - vi har fået en rigtig flot top, men har også fortsat en bund«.

Skolen er på sporet af en anden årsag til, at skolen stadig ikke ligger ret godt i afgangskarakterer - gennemsnitligt:

»Dansk som andetsprog er et fælles ansvar, og vi er rigtig dygtige lærere, som arbejder meget med sammenhængen mellem hverdagssprog og fagsprog«, fortæller vejleder i dansk som andetsprog Birgitte Andersen. »Men på et tidspunkt havde vi en meget dygtig elev til eksamen. Censor peger ud ad vinduet, hvor landskabet er dækket af sne, og spørger, om der er vand udenfor. Det forstod hun ikke. Mange af vores elever mangler simpelthen basisviden og omverdensforståelse«.

Derfor er det nu et fælles projekt både i samarbejdet med forældrene og i undervisningen at gøre meget ud af de allermest basale begreber. At undervise i helt basale ord som for eksempel før, nu og efter, som er vigtige i fag som historie, hjemkundskab og idræt, at se nyheder og tale med eleverne om, hvad der sker omkring dem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
559 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.972 andre er allerede tilmeldt