Første skoledag bliver nemmere, hvis lærere og pædagoger har et godt samarbejde. Derfor har Eva lavet såkaldt de dialogkort. (Arkivfoto)

Dialogkort skal lette børns overgang til skolen

Hvis skiftet fra børnehaveleg til skolestart sker så problemfrit som muligt, kan det bidrage positivt til børnenes trivsel og læring. Derfor har Danmarks Evalueringsinstitut udarbejdet et dialogredskab, der skal styrke overgangen gennem samarbejde mellem lærere og pædagoger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag præsenterer Eva nye redskaber til lærere, pædagoger og ledere, der vil styrke deres samarbejde, når børnehavebørn bliver til skolebørn. En værktøjskasse med dialogkort og teoretiske artikler skal være udgangspunktet for, at begge parter kan diskutere deres værdier i samarbejdet om børnenes skolestart. 

"Vi har lavet dialogredskaberne, fordi samarbejdet mellem forskellige fagpersoner er rigtig vigtige for skolestarten. Undersøgelser peger på, at hvis børnene har problemer i starten, så har de det også senere i forløbet", siger projektleder Pia Vinther Dyrby 

En samtale ud fra dialogkortene varer omkring tre timer og kan bruges af syv personer. Ifølge Eva kan dialogkortene for eksempel sikre, at viden om børnenes sociale relationer bliver videregivet. 

"Det kan især være i forhold til børnenes relationer, at der er brug for afklaring mellem lærere og pædagoger. Det kan være vigtigt at vide, hvordan de enkelte børn klarer sig socialt. Samtidig er en forventningsafklaring også vigtigt. Nogle børn oplever for eksempel stor kedsomhed i skolen, fordi de troede, der skulle ske noget helt nyt", siger projektleder Pia Vinther Dyrby.  

Kort til debat Dialogkortene består af billeder og udsagn, og de to artikler kan bruges som inspiration for diskussionen om kortene. Et dialogkort kunne for eksempel handle om at debattere balancen mellem, at børn har brug for kontinuitet, men samtidig også en frisk start.

"Det er vigtigt at få talt sammen og overleveret den viden, begge parter har. Overgangen er en vigtig fase og med dialogredskaberne får alle parter en mulighed for at få overleveret deres viden", siger Pia Vinther Dyrby.

Dialogkortene kan fra i dag downloades gratis eller købes hos boghandleren. Læs mere om dialogredskaberne på Eva's egen hjemmeside ved at klikke på linket til venstre. 

Læs mere

Evas hjemmeside om dialogredskaberne