Metropol slipper for påbud om forbedret arbejdsmiljø

Professionhøjskolen Metropol undgår påbud fra arbejdstilsynet - der dog slår fast, at det psykiske arbejdsmiljø for ansatte på læreruddannelsen skal undersøges yderligere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som folkeskolen.dk og en række andre medier har kunnet berette, er der udfordringer for arbejdsmiljøet på Metropol. Tillidsrepræsentanterne på professionshøjskolen har blandt andet belyst problematikken i udtalelsen: "Manglende arbejdstidsaftale giver elendigt arbejdsmiljø". Arbejdstilsynet har været på besøg på professionshøjskolen. I tilsynets udkast til en afgørelse - som folkeskolen.dk fik aktindsigt i - udtrykte tilsynet bekymring over en række ting. Tilsynet lagde op til, at Metropol skulle modtage påbud om at forbedre arbejdsmiljøet. Men nu har Arbejdstilsynet trukket deres udkast til en afgørelse tilbage. Arbejdstilsynets skriver i deres beslutning: "Arbejdstilsynet har modtaget professionshøjskolen Metropols høringssvar af 19. marts 2013, og finder på baggrund af de nu foreliggende oplysninger, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at træffe en afgørelse. Virksomheden kan derfor se bort fra det fremsendte udkast til en afgørelse om at forebygge, at stor arbejdsmængde og tidspres forringer medarbejdernes sikkerhed eller sundhed".

I høringssvaret skriver professionshøjskoledirektør på Metropol, Nicolai Kragh Petersen, at Arbejdstilsynet burde tage en ny trivselsundersøgelse i betragtning, ligesom Arbejdstilsynet burde spørge flere, før de konkluderede. Udkastet til et påbud baserede sig på en gruppesamtale med seks medarbejdere.  Arbejdstilsynet har valgt at imødekomme Metropols høringsvar, men de ønsker dog yderligere undersøgelser:

"Arbejdstilsynet finder imidlertid, at der er grundlag for at undersøge forholdene omkring det psykiske arbejdsmiljø blandt underviserne på Læreruddannelserne Metropol nærmere. Arbejdstilsynet vil derfor genbesøge Læreruddannelserne Metropol med henblik på indhentelse af yderligere data i form af gruppesamtale og den netop udarbejdede APV". Rektor Stefan Hermann udtaler i en pressemeddelelse: "For Metropol ændrer Arbejdstilsynets nye melding intet i vores ambition om at styrke arbejdsmiljøet og rette på det de steder, hvor der er udfordringer. Det gøres bedst i dialog mellem medarbejdere og ledelse. Det er den, vi helt og fuldt er optaget af." Tillidsrepræsentanterne på Metropol oplyser til folkeskolen.dk, at det ikke ændrer ved deres kritik af arbejdsmiljøet på uddannelsen, at Arbejdstilsynet har trukket sit udkast tilbage:

"Det ændrer ikke noget i forhold til vores kritik af, at lederne ikke er i stand til at udfylde deres udvidede ledelserum", siger Hans Koch, som er lektor, pædagogisk uddannelseskonsulent og tillidsrepræsentant.

Også de studerende fastholder deres kritik og siger i en pressemeddelelse, at lærerne er mindre forberedte og at de mangler feedback på skriftlige opgaver, samt at der er mange sygemeldinger og dårlig koordinering.

De har i en underskriftindsamling samlet 527 underskrifter, som de har afleveret til rektor Stefan Hermann for at bakke deres undervisere op.