Udland
0   300

Topmøde: Evaluering for læringens skyld

I en tid med nedskæringer på skolebudgetterne i mange lande er det lykkedes de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD og den internationale lærerorganisation EI i fællesskab at sætte kvalitet i undervisningen øverst på dagsordenen på et topmøde med deltagelse af undervisningsministre og lærerfagforeninger fra en række lande.

"Der er mere end nogensinde behov for en fælles vision for kvalitet, fordi der er så stor risiko for, at god uddannelse glider ned ad dagsordenen fra, hvad man med et finansudtryk kunne kalde AAA-status. At glemme uddannelse i en krisetid er katastrofalt og kan føre os ind i en ny krise, som vi måske ikke kan slippe ud af igen", lød advarslen fra generalsekretæren i den internationale lærerorganisation EI Fred van Leeuwen ved åbningen af det tredje internationale lærertopmøde i Amsterdam i dag.

"Det er meget usandsynligt, at lærere går ind i professionen for at opnå marginale forbedringer i elevernes scorer i standardiserede test. De kommer, fordi de føler et kald til at hjælpe børn med at lære", sagde han og lagde op til et topmøde, der skal skabe rammerne for et troværdigt, transparent og retfærdigt system, hvor lærere får feedback, lærer af hinanden og med hele tiden at levere undervisning i top. "En profession, der har kontrol over sin egen kvalitet og udvikling".

Artiklen fortsætter under banneret

Pascale Mauclair

For lige godt et år siden blev lærer i Queens, New York, Pascale Mauclair, hængt ud med navn og billede i avisen New York Post som storbyens dårligste lærer, og journalister og fotografer belejrede hendes og hendes fars hjem, så hun måtte have politiet til at fjerne dem. Udhængningen skete på basis af hendes elevers præstationer i standardiserede matematiktest. Men Pascale Mauclair er en erfaren, dygtig, respekteret og afholdt engelsk som andetsprogs-lærer på en meget populær og anerkendt skole. Hun får nye elever året rundt, og næsten ingen af dem kan engelsk nok til at tage standard-engelsk-testen for deres klassetrin. Men nogle få af dem tager matematiktesten, og det er på disse ganske få nyindvandrede elevers testscorer, at hun blev hængt ud. Da hun kom i skole efter avisartiklen blev hun modtaget af kollegerne med stående ovationer.

Pascale Mauclairs historie optræder som skrækeksemplet på, hvordan lærervurderinger misbruges i nogle lande i den forskningsrapport om lærervurderinger, som Education International har fået lavet op til topmødet i Amsterdam. Se link til højre.

 

Værten for topmødet, den hollandske undervisningsminister Jet Bussemaker havde også taget læringen fra sidste års topmøde i New York med sig om, at kvalitetsudvikling af undervisning skal ske nedefra med lærerne som aktive medvirkende. Derfor har Holland inviteret 150 lærere, flest fra Holland, men også enkelte fra de øvrige lande, til at deltage i diskussionerne på de to dages topmøde. Og foran bygningen, hvor topmødet finder sted, står et gennemsigtigt klasselokale, et "glassroom", hvor lærere, som er kåret som årets lærer i Holland de senere år, underviser foran de forbipasserende på fortovet:

"Lærere er samfundets gadeplanseksperter!"

Den tredje arrangør af topmødet er OECD med direktør for uddannelsesområdet Barbara Ischinger i spidsen. OECD har udarbejdet den baggrundsrapport om evaluering som en måde at forbedre undervisningen på, der skal danne baggrund for topmødets diskussioner (se link til højre).

"De fleste lærere oplever ifølge Talis-rapporten, at de får fair og gavnlig feedback af deres skoleleder til gavn for deres undervisning og deres karriere. Men vi udnytter ikke potentialet godt nok, når det stadig er hver fjerde lærer, der aldrig får feedback", sagde hun og lagde op til, at mødedeltagerne skal sikre regelmæssige tilbagemeldinger til lærerne som et redskab til at styrke deres undervisning og deres selvtillid.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ