Undervisningsminister Cristine Antorini har opbakning til at gennemføre passus om specialundervisning fra kommuneaftalen.

Ny lov om frit skolevalg berører elever med behov for specialundervisning

En ny lov om frit skolevalg kommer til at indeholde en bestemmelse om, at den kommune, hvor en elev med behov for specialundervisning går i skole, ikke kan henvise til et mere vidtgående tilbud, end elevens bopælskommune har visiteret til.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet nedsatte i maj 2011 et udvalg, der skulle analysere virkningerne af det frie skolevalg, som blev indført i 2005. Udvalget har anbefalet, at reglerne om frit skolevalg gøres permanente, og det er et bredt flertal af Folketingets partier enige i. Regeringen fremsætter lovforslaget i slutningen af marts, så ændringerne kan træde i kraft den 1. august i år.

Lovforslaget vil følge op på afsnittet i kommuneaftalen for 2012 om frit valg af specialundervisning. I aftalen hedder det:

"Det præciseres i lovgivningen, at bopælskommunens visitering af elever med specialundervisningsbehov er bindende for skolekommunen for så vidt angår tilbuddets karakter".

Forpligtelsen til befordring opretholdes

Skolekommunen skal altså ikke kunne henvise eleven til et mere vidtgående tilbud, end bopælskommunen har visiteret til. Det skal også være bopælskommunen, der afgør, om et tilbud er mere vidtgående, så der sikres sammenhæng mellem visiterings- og finansieringsansvar.

Lovforslaget vil også indeholde en ændring, så kommunalbestyrelsens særlige forpligtelse til befordring over for elever med sygdom eller handicap opretholdes inden for rammerne af det, eleven er henvist til af bopælskommunen.

Selv om det generelle frie skolevalg bliver videreført, bliver det muligt at beskytte særligt sårbare klasser, som eksempelvis er plaget af meget uro eller af andre årsager har brug for særlig stabilitet. Ud fra en pædagogisk begrundelse får kommunerne mulighed for at suspendere det frie skolevalg i en periode.

Folkeskoleforligskredsen vil følge anvendelsen af denne mulighed tæt og én gang årligt drøfte, om ordningen fungerer hensigtsmæssigt.

Øget fokus på skolezappere

Nogle skoler har peget på, at det giver problemer, når enkelte elever skifter skole gentagne gange, de såkaldte skolezappere. Forligskredsen er enig om, at dette problem skal håndteres, ved at skoleledelsen inden for de gældende regler bliver bedre til at inddrage de sociale myndigheder.

"Det kan - som udvalget anbefaler - for eksempel gøres ved at tydeliggøre for skolelederne, at de er forpligtede til at foretage en underretning i forbindelse med skoleskift, hvis det vurderes at være i strid med barnets tarv", siger undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse.

Det frie skolevalg bliver peermanent

 

Skoleledere og kommuner vil begrænse det frie skolevalg

Forældre baner sig vej til Ordblindeinstituttet med frit skolevalg