Antorini vil lovgive om inklusion og læseløft

Lovpakken er endnu ikke offentliggjort, men på et åbent samråd løftede børne- og undervisningsministeren sløret for nogle af de nye elementer i folkeskoleforliget.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det nyetablerede Børne- og Undervisningsudvalg i Folketinget har holdt sit første åbne samråd om skolen. Den første dagsorden handlede primært om folkeskolens økonomi.

Udgangspunktet for samrådet var, at Venstres folkeskole-ordfører Karen Ellemann ikke mente, der er sammenhæng mellem regeringens udmeldinger under valgkampen og dens ageren nu, hvor de har fået folketingsflertal.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini forklarede indledningsvis, at hullet i statskassen er på 96 milliarder kroner. Det er 11 milliarder mere, end de 85 milliarder den tidligere regering havde opgjort underskuddet til, sagde hun.

På grund af de det store underskud bliver der ikke tilført fem milliarder kroner til folkeskolen. Til gengæld skal folkeskolen tilføres et beløb der år for år indtil 2015.

På trods af de manglende milliarder forklarede ministeren, at der i 2012 skal tilføres 152 millioner kroner. I 2013 er det beløb 202 millioner kroner. I 2014 skal det være 324, mens der i 2015 skal tilføres 446 millioner kroner.

Karen Ellemann konstaterede, at de fem milliarder var blevet til 152 millioner:

"Jeg synes ikke, det er tydeligt at se, at vi har en regering, der prioriterer folkeskoleområdet og uddannelsesområdet i det hele taget", sagde hun.

Nye love Regeringens lovkatalog blev ikke, som det ellers er normen, offentliggjort i forbindelse med Statsministerens åbningstale. Børne- og Undervisningsministeren har desuden understreget, at de ændringer, hun vil foretage for folkeskolen ikke primært skal gennemføres via lovændringer.

Men på dagens samråd fortalte børne- og undervisningsminister Christine Antorini, at der vil være lovforslag for inklusion og læseløft, når der kommer et lovkatalog.

Begge dele skal gennemarbejdes i folkeskoleforligskredsen, som bliver indkaldt til januar. Derfor ville Venstres Karen Ellemann gerne have mere at vide om indholdet af inklusionslovforslaget - det afviste ministeren med henvisning til, at forslaget endnu ikke er gennemarbejdet.